Saturday, April 3, 2010

ေရႊစင္ဦး ႀကိဳက္တဲ႔ အညာစာဟင္းေလးမ်ား (၃)

ဝမ္းတထြာ..တထြာ နဲ႔ တထြာ မလို႕သာ ေတာ္ေတာ႔တယ္...၊ မလြယ္ပါလားေနာ္.... ၊ ခ်စ္ညီမ ရိပ္သာဝင္ သြားတာ သံုးရက္ ရွိၿပီ.. ေရႊစင္ဦး ေလး စားမေကာင္း ေသာက္မေကာင္း တာလည္း ၃ရက္ရွိၿပီ..၊။

ခ်စ္ညီမ ရွိတုန္းကေတာ႔ မနက္ အေစာေစ်းသြား.. က်ေနာ္ စားခ်င္တာ သင္႔ေတာ္တာ အစပ္အဟပ္တည္႔ ေအာင္ စီမံေပး ေတာ႔ စားေကာင္းတယ္...၊ အခုေတာ႔ ခ်စ္သမီးမ်ားက မနက္ ေစ်းသြားရင္ ဆရာမ ဘာစား မလဲေတာ႔ ေမးပါတယ္..၊ ခ်က္ခ်င္ရာ ခ်က္လို႕ ေျပာေပမဲ႔ .. က်ေနာ္ ဂ်ီးမ်ား မွန္း သိေတာ႔ က်ေနာ္႔ အတြက္ ေသခ်ာေတာ႔ လုပ္ေပးပါတယ္.. ဒါေပမဲ႔ စားမေကာင္းတာ ခက္တယ္..၊ အဲဒီေတာ႔မွ က်ေနာ္ လည္း အေ၀းက ဘေလာ႔ဂါ ေမာင္ငယ္.. ညီမငယ္ မ်ားကို ကိုယ္ခ်င္းစာ သြားပါတယ္..။

မနက္က လည္း စားေကာင္း ေအာင္လို႔႔ ညီမလုလု ရဲ႕ ေမတၱာရပ္ဝန္း မီးဖိုေဆာင္ေလး သြားၿပီး သားေရ က်ၿပီးၿပီ.. အဲဒီကတဆင္႔ ရြက္ေဝ ရဲ႕ ထမင္းဘူးေလး ကိုေရာက္သြားေသးတယ္..၊ အမယ္ေလး စားခ်င္စရာ ေလးေတြ ႀကီးပါလား...။

က်ေနာ္က ငယ္ငယ္ ကတည္းက အစားအေသာက္ ဆိုရင္ ေမေမခ်က္တာ မွ ဒါမွမဟုတ္ ကိုယ္တိုင္ ခ်က္မွ စားေကာင္းတယ္ တျခားလူေတြခ်က္ရင္ မႀကိဳက္ဘူး...၊ ေနာက္ၿပီး ေတာ္ရုံ ဆိုင္ထမင္း ဆိုင္ဟင္း လည္း မစားဘူး...၊ အခု မႏၱေလး မွာ ရွမ္းထမင္းဆိုင္ ပံုစား ေတြ အမ်ားႀကီးဘဲ ေခတ္စားေနတာ.. အသားဟင္း ၂ မ်ဳိး နဲ႔ အရံဟင္း ၂မ်ဳိး ႀကိဳက္တာ စားလို႕ ရတယ္.. ၊ ဟင္း အမ်ဳိးေပါင္း ၅၀ ေလာက္ရွိတယ္..၊ ခ်က္တာ ေတြလည္း ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းပါတယ္..။

ဒါေပမဲ႔ ေရႊစင္ဦး ေလးကေတာ႔ ၁ခါ ၂ခါ အျပင္ စားမရပါဘူး...၊ ျမန္မာ ထမင္းဟင္း ဆိုရင္လည္း ေအးေမတၱာ တို႔ ယူနီဆန္ တို႔ ေဒၚေလးေမ တို႕ အမ်ားႀကီးပါဘဲ နံမည္ႀကီးဆိုင္ေတြ.. တခါစားၿပီးရင္ ေတာ္ေတာ္ နဲ႔ စားမရေတာ႔ဘူး... ဥေရာပ အစားအစာ ေရာ ပိုေတာင္ မႀကိဳက္ေသး..၊ စားခဲ႔ မိရင္လည္း.. ဒီအညာသူမက အိမ္ေရာက္မွ ငရုပ္သီးေထာင္း နဲ႔ ထမင္း နဲ႔ နယ္စားလိုက္ရမွ ဗိုက္ဝ သြားပါတယ္....၊ ဒါ႔ ေၾကာင္႔လည္း အိမ္ထမင္း အိမ္ဟင္း ကို ပိုၿပီး တန္ဘိုး ထားတတ္ လာပါတယ္..။

ဟင္းခ်က္တာ ဒီ ၾကက္သား ဒီ ဝက္သား ေပမဲ႔ ခ်က္ပံု ခ်က္နည္း နဲ႔ အနံအရသာ မွာ ကြာကြာ သြားၾက တယ္..ထင္ပါတယ္..၊ စားရတဲ႔ အခါမွာ မတူေတာ႔ပါဘူး..၊ က်ေနာ္႕ ေမေမ ဟင္းခ်က္ရင္ ေပါက္ေပါက္ ရွာရွာ ေတြ ပိုခ်က္တတ္ေတာ႔ က်ေနာ္ က ပိုႀကိဳက္တယ္..၊ အဲဒီလို အသား ေတြ ကိုယ္တိုင္ေတာ႔ မခ်က္ရဲဘူး.. စားရင္ေတာ႔ ႀကိဳက္တယ္...။

ေမေမ ခ်က္တဲ႔ ဟင္းေတြထဲက ဝက္ဦးေႏွာက္ နဲ႔ ဘဲဥ နဲ႔ ေၾကာ္တို႕ ဝက္ခ်င္း ခ်က္တို႔ ဆိတ္ခ်င္း ခ်က္တို႔ ဝက္လွ်ာ တို႔ ႏို႕အံုသား ခ်က္တို႔ ဆိုရင္ က်ေနာ္ ငယ္ငယ္က အရမ္းႀကိဳက္တယ္.. အခု မစားရတာ ေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ ၾကာသြားၿပီ....။

ဟင္းေတြ အေၾကာင္းေျပာေနတာ ဘာရယ္ မဟုတ္ပါဘူးဗ်ာ.. က်ေနာ္ လည္း ဗိုက္ဆာ လို႕ ခင္ဗ်ားတို႔ လည္း ဆာေအာင္လို႔...။

ဒီေန႔ လည္း ခ်စ္သမီးမ်ားက ဟင္းခ်က္ထားတယ္... က်ေနာ္႔ အတြက္ ၾကက္သားျပဳတ္ေက်ာ္တဲ႔ သူတို႔ အတြက္ ဝက္သား နဲ႔ ပဲသီး... ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းေရ တဲ႔ ငံျပာရည္ခ်က္ တဲ႔.... ၊ ၾကားလိုက္ရင္ေတာ႔ စားခ်င္စရာ ဘဲ.. က်ေနာ္ ကေတာ႔ သူတို႔ လက္ရာၾကည္႔ ရုံနဲ႔ မစားခ်င္ေတာ႔ဘူး...၊ က်ေနာ္ ငံျပာရည္ခ်က္တယ္ ဆိုရင္ ဆီနဲနဲ နဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္မ်ားမ်ား ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုပ္သီး မ်ားမ်ား နဲ႔ ျပစ္ႏွစ္ေနေအာင္ ခ်က္တာ...။

အခုဟာက ငံျပာရည္ ႀကဲေတာက္ေတာက္ ဆီအမ်ားႀကီး....ငရုပ္သီး ေပါေလာနဲ႔ မစားခ်င္ ေတာ႔ဘူး..၊ ေနာက္ၿပီး ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ခ်က္ရင္လည္း ေမေမ ခ်က္ရင္ ခ်ဥ္ေပါင္ အခ်ဥ္နဲ႔ အခါး ကို မွ် ဝယ္ၿပီး ေသခ်ာ ျပစ္ျပစ္ေလး ခ်က္တာ.. ရုံးပေဒသီး တို႔ ခရမ္းသီးေျခာက္ တို႔ ကိုလည္း ထည္႔ လိုက္ေသးတယ္၊ ေမေမ ခ်က္တဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း နဲ႔ ငရုပ္သီးေထာင္း ဆိုရင္ အသားဟင္း ေတာင္မလိုဘူး...၊ အခုေတာ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ကလည္း ေရၾကဲႀကဲ နဲ႔ ေထာင္ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း လားမသိဘူး...၊ အင္း.. အခု ေရးတာေတာင္ လြန္လွၿပီ ေနာက္ေန႕ ခ်က္မေၾကြးေတာ႔ ရင္ ဒုကၡ ေတာ္မွ.. ေတာ္မွ..။

အဆံုးသတ္ေတာ႔.. က်ေနာ္ ဟာ ထမင္းစားရမဲ႔ အေရးကို မစားႏိုင္ဘဲ.. အေပၚက ျမင္ရတဲ႔ သရက္သီး ေလး ကိုယ္တိုင္ ေထာင္း ၿပီးမွ စားလို႕ ဝင္သြားပါတယ္ခင္ဗ်ာ...။

သရက္သီးစိမ္း ေလးေတြဟာ တို႕ ရမဲ႔ အရြယ္လြန္သြားၿပီး.. နဲနဲ ခ်ဥ္သြားၿပီ ျဖစ္လို႕  သရက္သီး စိမ္း ေထာင္းစား ပါတယ္...၊ အခု ျမင္ရတဲ႔ သရက္သီး ေလးေတြကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေရစစ္ထားပါတယ္..၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ေမႊးေအာင္လို႕ အေသးေလးေတြ သံုးပါတယ္) နဲနဲေလာက္ အခြံခြာထားပါတယ္...၊ ငရုပ္သီး စိမ္း နဲ႔ ငရုပ္သီး ၾကမ္း တို႔ ကို အရင္ေထာင္းပါတယ္.. ၿပီးေတာ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ နဲနဲ ေထာင္းပါတယ္.. ေျမပဲဆန္ လည္း နဲနဲ ေထာင္းပါတယ္...၊ အားလံုးညက္ေအာင္ ေထာင္းပါတယ္.၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလး ေတာ႔ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါတယ္..။

ၿပီးမွ သရက္သီး ေလးေတြကို တတ္ႏိုင္သေလာက္ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္...၊ မရမ္းသီး ေလာက္ေတာ႔ ညက္မွာ မဟုတ္ပါဘူး.... ဒါေပမဲ႔ ေထာင္းႏိုင္သေလာက္ေပါ႔ .... ေခၽြးမေလာင္း ၿပိဳင္ပြဲဝင္ ေနတာ မဟုတ္တဲ႔ အတြက္ ရပါတယ္..၊ ၿပီးရင္ ငါးပိ (ငါးပိေထာင္းဗူးထဲက ဘဲ ယူသံုးပါတယ္)၊ အခ်ဳိမႈံ၊ ဆား ေရာေထာင္း ပါတယ္...၊ ေထာင္းၿပီးသား အားလံုး ေရာနယ္လိုက္ပါတယ္..၊ အေပၚက ၾကက္သြန္နီ ပါးပါး လွီး (အခုေတာ႕သိပ္မပါးပါ) အုပ္ၿပီး... ဆီ စိမ္း ေလာင္းထဲ႔လိုက္ပါတယ္...၊ စားလို႔ ရပါၿပီ ခင္ဗ်ာ... ေရႊစင္ဦး လက္ရာ ရွယ္ပါ.. ဒီသရက္သီးေထာင္း ေလး နဲ႔ ေရေႏြးပူပူေလး နဲ႔ မွ ထမင္း စားလို႔ ဝင္ပါေတာ႔တယ္...။

ကဲ..ၿပီးသြားျပန္ၿပီ..ထမင္း တနပ္ ေတာ႔...၊ အားလံုး ဘဲ စားေကာင္းႏိုင္ၾကပါေစ...။

ေလးစားစြာျဖင္႔
စာေရးသူ-ေရႊစင္ဦး
.

19 comments:

ေဆာင္းႏွင္းရြက္ said...

အားးးး
ငရုတ္သီးစိမ္းေရာ ၊
ငရုတ္သီးၾကမ္းေရာ ေတြ ေရာ
စပ္တယ္ ဗ်ိဳ႕ ..>>

Anonymous said...

အီး... အမ..စားခ်င္တယ္...စားခ်င္တယ္

ဟင့္ဟင့္...အရမ္းၾကိဳက္တယ္။

အမကရက္စက္တယ္.. ဒီမွာ၀ယ္မရဲ့အသီး...။


အမ..
သံပုရာေပါင္းဘယ္လိုလုပ္လဲဟင္..အခ်ဥ္ငတ္လို႔ ကိုယ့္ဟာကိုယ္လုပ္စားမလို႔..။ နည္းေလးေမးေပးပါ။ သိရင္လဲေျပာျပပါ။

ျမတ္ႏိုး

စႏၵကူး said...

သရက္သီးစိမ္းေထာင္းလား..
ကူးကူးလဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္.
ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ေရာ ဒီတိုင္းထိုင္စားေရာ..ၾကိဳက္

ခ်စ္ၾကည္ေအး said...

မေ႐ႊစင္တို႔က လုပ္ၿပီ...မန္းေလးလာရင္ ခ်က္ေႂကြးရမွာေနာ္...သူမ်ား ႀကိဳက္တာေတြခ်ည္း လုပ္စားေနတာပဲ...:)

moemoestar said...

မမေရႊစင္...
ဲ ဒီမွာ သရက္သီးစိမ္း မရွိဘူး...သရက္သီး ေထာင္းစားခ်င္လို့ ့့့တံေတြးမ်ိဳခ်ထားရတယ္္...

အင္ၾကင္းသန္႕ said...

မမေရ...မစားရ အေညာ္ခံ လာေငးသြားပါတယ္... ညီမေလးလည္း မမလုိပါပဲ...ဘာဘုိစာေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း တစက္မွ မၾကိဳဳက္ဘူး...ဂ်ီးကမ်ားတတ္ေတာ့ ပုိဆုိးေသး.. ကိုယ့္ၿမန္မာ အစားအစာကိုစားလုိက္ရမွပဲ အရသာရွိတယ္လုိ႕ထင္တယ္ :)))


ခ်စ္ညီမေလး

sosegado said...

ႏွမ္းဖတ္ခ်င္သုတ္၊ ပဲဖတ္ခ်င္ေလးသုတ္ပါလား စားခ်င္လုိ႔ :D

Talkii said...

ဂလုသြားတယ္။ တစ္ခာတစ္ခာမွ ေရာက္တာဆိုေတာ့ ေအးေမတဿတာကို သတိရပာ့။

စူးနွယ်လေး said...

ဟိုေန႔က အိမ္ဖံုးဆက္ေတာ႔ အေမကေျပာတယ္..အိမ္က သရက္ပင္ သီးေနၿပီတဲ႔ ေထာင္းလည္းစားၿပီးၾကၿပီ..သနပ္လည္း လုပ္ဦးမယ္တဲ႔...ဒီကေတာ႔ ၾကားပဲၾကားရတယ္...ခုေတာ႔ျမင္ရတယ္ေပါ႔

Unknown said...

Mama Shwezin,it is so much attractive and mouth watering.As usual,in a hurry,to the kitchen.......

yours lovingly,
Watma.

Flower said...

အစ္မရယ္
သရက္သီးေထာင္းကို အေသးစိတ္ ေရးထားတာကိုဖတ္ျပီးေလ
တကယ္႕ကိုသြားေရေတြက်လာတယ္
အဟုတ္ေျပာတာ
သရက္သီးေထာင္းကိုေတာ႕ အရမ္းၾကိဳက္တာ
ေရေႏြးေလးနဲ႕ဆို လိုက္မွလိုက္
ခုလိုရာသီနဲ႕ဆို အေတာ္ဘဲေနာ္...

ေမဓာ၀ီ said...

မေရႊစင္ကေတာ့ က်မတို႔ သြားရည္က်ေအာင္လုပ္ျပန္ျပီ။
ဒီမွာကေတာ့ သရက္သီးစိမ္းရတယ္။ ေထာင္းမစားျဖစ္ဘူး။ သုတ္ပဲစားျဖစ္တယ္။
မေရႊစင္က ခ်စ္ညီမ မရွိေတာ့ အစားအေသာက္ ဒုကၡေရာက္ေနတယ္။ က်မကေတာ့ ခရီးသြားမွ ပိုစားေကာင္းေနတာ။ ဒီေန႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ၊ ၾကက္ဥခ်ဥ္ဟင္း၊ ငါးေမႊခ်က္ စားတယ္ သိလား၊ (အသလြတ္ၾကြားသြားျခင္းပါ)

ဒါနဲ႔ မေရႊစင္ ငံျပာရည္ခ်က္နည္းေလး ၾကံဳရင္ တင္ပါအံုးေနာ္။

ညလင္းအိမ္ said...

ဖတ္ရင္းနဲ႔ သေရယိုလာျပီ ထြက္က်မွာစိုးလို႔ ျပန္လစ္ျပီ ... (သေရကုိ ေျပာတာ) း))))

Sint Si said...

I also want to eat "ႏွမ္းဖတ္ခ်င္သုတ္၊ " with some kind of sweet or savery soup. Mouth watering!!!!!!!!

ျမတ္မြန္ said...

ရွလႊတ္ ..ရွလႊတ္..မမေရ..စာဖတ္ရင္ သြားေတာင္ က်ိန္းတယ္။
သရက္သီးေထာင္းဆို သိပ္ႀကိဳက္ေပါ႔ မမေရႊဇင္။
လုပ္စားႀကည္႔အံုးမယ္ရွင္႔။
ခ်စ္တဲ႔..

Anonymous said...

ဘယ္နွယ္ဗ်ာ...
အေ၀းေရာက္ေရႊေတြခမ်ား အဲဒီလုိအစားအေသာက္ေတြ
လုပ္စားဖုိ ့ပစၥည္းအမယ္ကလည္းအလြယ္တစ္ကူ၀ယ္မရ
နုိင္၊ လုပ္ဖုိ ့ကလည္းအခ်ိန္မရွိနဲ ့...
လူကုိ သြားရည္က်ေအာင္ သူသိပ္လုပ္...
သူမုိ ့ရက္စက္တယ္...

ျမစ္က်ဳိးအင္း said...

ေရးၾကတင္ၾကပါ ဒီမွာေတာ့ သေရယိုေနၾကရျပီ
သရက္သီးရေအာင္ ရွာဝယ္ရေတာ့မယ္။ မေရႊစင္တို႔ လက္စြမ္းျပခ်က္က သေရယို မတတ္ပါပဲ။

ကိုေဇာ္ said...

ဟာဂ်ာ..ဟာဂ်ာ...ရွလႊတ္....
ဒါမ်ိဳးေတြ ၾကိဳက္ပါတယ္ ဆိုမွ...
ငတ္ေနတုန္း...ဒါဖတ္မိသြားျပီ...
မရဘူး...ပို႔ေပးေတာ႔...

သက္ေဝ said...

မနက္ေစာေစာစီးစီး ဒီကိုေရာက္လာမိတာ မွားပါေပါ့လား...
မေမွ်ာ္လင့္ထားဘူး... သူ အခုလို သူမ်ားကို သားရည္က်ေအာင္ လုပ္တတ္လိမ့္မယ္လို႕... း))