က်ေနာ္တို႕ မႏၱေလး မွာ သႀကၤန္တြင္း ဆိုရင္ အိမ္ေတြမွာ မိသားစု စံုၾကတယ္..၊ ေက်ာင္းပိတ္..ရုံးပိတ္ ဆိုေတာ႔ လူစံုတာေပါ႔ .. ဒီလို အခ်ိန္မွာ တခုခု လုပ္စားေလ႔ ရွိၾကပါတယ္..၊ မံုတီ.. မံုဟင္းငါး.. ၾကာဇံခ်က္. .ျမီးရွည္.... လိုမ်ဳိးေပါ႔...၊ က်ေနာ္ တို႕ အိမ္မွာေတာ႔ မံုတီ နဲ႔ ၾကာဇံ ကို အမ်ားဆံုး လုပ္စားေလ႔ ရွိပါတယ္..။
အခုလည္း က်ေနာ္ သႀကၤန္ပိတ္ရက္ မွာ ဘာလုပ္စားရရင္ ေကာင္းမလည္း လို႕ စဥ္းစားရင္း ၾကာဇံ ခ်က္စား ပါတယ္..၊ မံုဟင္းငါး ကေတာ႔ ႏွစ္တိုင္း လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္.. ဒါေပမဲ႔ ပင္လယ္ျပာ က မံုဟင္းငါး အစို ထုတ္ ကုိ ဝယ္ ခ်က္လိုက္တာပါ..၊ ဒီႏွစ္ေတာ႔ ေရႊစင္ဦး လက္ရာေလး မပါမွာ စိုးလို႕ မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္ ေလးဘဲ ခ်က္လိုက္တယ္..။
အညာဟင္းေလး ေတြ ခ်က္ေတာ႔ ကိုဆိုဆီ လား မသိ ေမးဘူးတယ္.. ဘာလို႔ အညာဟင္း ေလးေတြလို႕ ေခၚတာလည္း တဲ႔.. က်ေနာ္ ကလည္း ျပန္ရွင္းျပလိုက္ပါတယ္.. အညာသူေလး ခ်က္လို႕ အညာဟင္း လိို႕ေျပာတာပါလို႕ .. အခုလည္း မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္ ဆိုေတာ႔ တျခားမွာ လည္း ခ်က္တာပါဘဲ ဆိုရင္ က်ေနာ္ ၾကိဳေျဖထားလိုက္ပါတယ္.. မႏၱေလး သူေလး ခ်က္လို႕ မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္လို႕ ေခၚတာပါလို႕..။
အမွန္ေတာ႔ဗ်ာ.. အညာစာ ဆိုတာ.. အညာမွာ စားေလ႔ ရွိတဲ႔ ဟင္းေလးေတြ႕ေပါ႔... တျခားၿမိဳ႕ ေတြမွာ လည္း စားပါတယ္... ေျပာရရင္ က်ေနာ္တို႕ အညာမွာ ငါးပိေရက်ဳိ လိုမ်ဳိးက တခါတရံမွ စားတာပါ.. အမ်ားဆံုး ကေတာ႔ ငံျပာရည္ခ်က္တို႔ ငရုပ္သီးေထာင္း တို႕ကို ပိုအစားမ်ားပါတယ္.. ေနာက္ၿပီး ေဂြးေထာက္ရြက္ လိုမ်ဳိး ဆိုရင္ အရင္က ဆိုရင္ အိမ္တိုင္း မွာ ေဂြးေထာက္ ႏြယ္ေတြရွိေတာ႔ တခါစာ ေၾကာ္တာမ်ဳိး ဟင္းရည္လိုမ်ဳိး ကေတာ႔ အၿမဲတန္း ခ်က္ဘို႕ လြယ္ေနတာကိုးဗ်..။
ေနာက္ၿပီး ဟင္းရြက္စံု ဟင္းရည္လိုမ်ဳိး ဆိုရင္ အညာမွာ အပူပိုင္း အပင္ေတြ က ေပါတယ္.. ပိုၿပီးေတာ႔ ဟင္းရြက္လည္း စံုတယ္.. ခ်က္လည္း စားေလ႔ရွိတယ္...၊ ဟင္းရြက္စံု ေၾကာ္ခ်က္ေလး ထဲမွာ ငရုပ္သီး ေျခာက္ေတာင္္႔ ေလးေတြ မီးကင္ထည္႔ေပါ႔... ဒါမ်ဳိးေလး ေတြ အညာ မွာ အစား မ်ားတာေလး ေတြကို အညာ ဟင္းေလး ေတြလို႕ ေခၚတာပါ...ေနာက္ ႏုိ႕ခဲ ခ်က္တို႕ဘာတို႔ေပါ႔....။
ကဲ.. စကား ေကာင္းေနတာ ေနတာ နဲ႔ ၾကာဇံခ်က္ တဲ႔ အဆင္႔ မေရာက္ေတာ႔ဘူး... စလိုက္ၾကရေအာင္ဗ်ာ.. အေပၚမွာ ပါတဲ႔ အတိုင္းပါဘဲ ပိတ္စြယ္ ႏုႏုေလး ေတြ ျဖတ္ထားတယ္.. ၊ တခ်ဳိ႕ ၾကာဇံ ေရာင္းတဲ႔ ဆီမွာ ပိတ္စြယ္ အပင္လိုက္ ႀကီးေတြ ထည္႔ ခ်က္ၿပီး ပိတ္စြယ္ ကို သတ္သတ္ေတာင္ ထည္႔စားလို႔ ရပါတယ္.. က်ေနာ္ ကေတာ႔ ေသးေသးေလး ေတြလွီးထားပါတယ္...၊ ေနာက္ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ (ၾကြက္နားရြက္)..၊ ပဲျပားေျခာက္.. ၾကာဇံ အားလံုး ေရစိမ္ၿပီး အသင္႔ျပင္ထားပါတယ္...၊ ၾကက္သြန္နီ.. ျဖဴကို အခြံသင္ ထားပါတယ္..၊ ၾကက္သြန္နီ ကို အလံုးလိုက္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အေျမွာင္းလိုက္ ဆီသတ္ပါတယ္.. စိမ္းေစာ္ မနံေအာင္လို႕ပါ..။
စစျခင္း ၾကက္သားျပဳတ္ထားပါတယ္.. ၾကက္ျပဳတ္ ရည္ ထဲကို ခုနက ၾကက္သြန္ နီျဖဴ ထည္႔ပါတယ္ .. ငံျပာရည္ (ၾကာဇံခ်က္ ရင္ ငံျပာရည္ ေကာင္းေကာင္း ေမႊးေမႊးေလး သံုးရပါတယ္) ဆား အခ်ဳိမႈံ ထည္႔ ပါတယ္...၊ ၿပီးေတာ႔ ပိတ္စြယ္လွီးၿပီး သားေလးေတြ ထည္႔ပါတယ္..။
ဘဲဥျပဳတ္ (ၾကက္ဥ မသံုးရ ညွီပါတယ္၊ ဘဲဥက ေဘး အကာ လည္း မာေတာ႔ ပိုေကာင္းပါတယ္) ပါးပါး လွီးထည္႔ ပါတယ္..၊ ငါးဖယ္ ကို ပါးပါးလွီးထည္႔ ပါတယ္..၊ ၾကက္သားေတြ ကိုေတာ႔ ဆယ္ ထားလိုက္ ပါတယ္..၊ ခ်စ္ခ်စ္ႀကီးက ၾကက္ျပဳတ္ရည္ေတာ႔ ေသာက္တယ္.. ၾကက္သား ဖတ္ေတာ႔ မစားဘူး...၊ ၾကက္သားဖတ္ ေတြကို ႏႊင္ထား လိုက္ပါတယ္.. ကိုယ္စား မွ ထည္႕ စားေပါ႔.. အခုေတာင္မွ ဓါတ္ပံု ရုိက္္တဲ႔ ထဲ ပါမလာ ဘူး.. ကိုယ္ဘာသာ ထည္႕သာ စားလိုက္္ၾက ပါေတာ႔ ေနာ္..။
ၾသ.. ၾကာဇံ ေတြကိုေတာ႔ ခုနက ဆီသတ္ထား တဲ႔ ဆီက်န္ ေတြထဲမွာ ထည္႔ ၿပီး နဲနဲ ေၾကာ္လိုက္ ပါေသး တယ္..၊ ႏို႕မိုဆိုရင္ ၾကာဇံဖတ္ ေတြက ေပ်ာ႔လြယ္လို႔ပါ..၊ အားလံုး အစာေတြစံု ၿပီး ဟင္းရည္အိုး ေမႊးၿပီး က်လာၿပီ ဆိုမွ .. ၾကာဇံ ခတ္လိုက္ပါတယ္.. ပဲျပား ထည္႔လိုက္ပါတယ္....(ငရုပ္ေကာင္း ႀကိဳက္သူမ်ား ကိုယ္႔ ပန္းကန္ ထဲ ကုိယ္ ျဖဴးစားပါ) ကဲ... စားလို႕ ရၿပီေနာ္.. မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္...။
ငါးဖယ္ ကေတာ႔ ၾကာဇံ တမယ္ထဲ ျဖစ္္ေနလို႔...ၾကာဇံ အိုးက ပိုတဲ႔ ငါးဖယ္ေလး ေတြကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္.. သံပရာသီး.. နံနံပင္နဲ႔ သုတ္ပါတယ္..၊ အမွန္ေတာ႔ ေဂၚဖီေလး ပါးပါးလွီး.. ေရွာက္ရြက္ႏုေလး ပါးပါး လွီးထည္႔ ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္.. ေစ်းက ဝယ္ဖို႕ ေမ႔လာလို႕ပါ... ငါးဖယ္က လည္း အစစ္ရခ်င္လို႕ ျခစ္တာ ေစာင္႔ေနေတာ႔ ၾကာသြားတာနဲ႔ ေမ႔လာခဲ႔ပါတယ္..၊ အစာ မစံု ေပမဲ႔ ေကာင္းပါတယ္ဗ်ာ.. ငါးဖယ္ အစစ္ေလး ဆိုေတာ႔ ထုတ္ထုတ္ ထုတ္ထုတ္ နဲ႔ ေနတာဘဲ .. ကဲ.. စားႏိုင္ပါၿပီး ငါးဖယ္သုတ္ ကေလး...။
ေရလိုက္ပက္ေနရတာနဲ႔ ေမာသြားတဲ႔ ခ်စ္ေသာ ဘေလာ႔ဂါ မ်ားနဲ႔ စာဖတ္သူမ်ား အဝသာ စားသြားၾကပါ.. အားမနာၾကပါနဲ႔... အျပန္မွာ သူငယ္ခ်င္း ခ်စ္္ၾကည္ေအး တုိက္တဲ႔ ဖာလူဒါ မ်ားလည္း ဝင္ေရာက္ သံုးေဆာင္ သြားၾကပါအုန္းေနာ္....။
အားလံုး ႏွစ္သစ္မွာ ေပ်ာ္ရႊင္ႏိုင္ပါေစ
ေလးစားစြာျဖင္႔
စာေရးသူ-ေရႊစင္ဦး
.
20 comments:
မႏၱေလးၾကာဇံခ်က္ေလး လာေငးသြားတယ္ း))
ခုလို သႀကၤန္အခါ ၾကာဇံခ်က္ေလး ေကၽြးတာ သာဓုပါ။ သက္သက္လြတ္ဆိုေတာ့ စားမရဘူးေပါ့ေနာ္ း(((
ႏွစ္သစ္မွာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ။
သတ္သတ္လြတ္စားလို့ ..စားေသးဘူးးးးသျကၤန္ပီးမွ လာစားမယ္
MN
အမငါးဖယ္သုတ္က ျကက္သြန္နီလီွးတာ ျကီးေနတယ္..
ပါးပါးလီွးေပးပါ။
MN
ေရလာေလာင္းရင္း ၾကာဇံခ်က္ပါ အားေပးသြားတယ္ဗ်ိဳ႕ ဗိုက္ဝသြားလို႔ ျပန္ျပီးအိပ္လိုက္ဦးမယ္ဗ်ိဳ႕..:)
ခင္တဲ့(ခ်ိဳက်)
ေန႔ခင္းက တစ္ေနကုန္ေသာက္ျပီး အခုမွအိပ္ယာကထလာတာ။ ၾကာဇံခ်က္ေတြ႔ေတာ႔ လြမ္းးးးသြားတယ္။ မစားရတာၾကာျပီဗ်ာ။ အ၀တုတ္သြားတယ္။။ ရွလူးးးရွလူးးးးးျပြတ္။
ဟင့္ .မန္းသူေလးရဲ ့ .ငါးဖယ္သုတ္ နဲ့ ၾကာဇံခ်က္ ကို မေနာ ၊ စကၡဳ နဲ့ လာတြယ္ သြားတယ္ .. ဂလု .. ဂလု ..
စားေကာင္းမဲ ့ ပံုၾကီး....
ပိတ္စြယ္ ကိုေတာ့ ၾကာဇံခ်က္ထဲ တခါမွခ်က္မစားဖူးေသးဘူး ။
ဪ ..ၾကာဇံ မာေအာင္ ဆီအိုးကပ္ နဲ ့ အရင္ေၾကာ္ရတာ ကိုး .. မွတ္ထားဦးမွ ။
(ကိုယ္တိုင္ မခ်က္တတ္ေပမဲ့ သူမ်ားကို ဆရာၾကီး လုပ္ဖို ့ ေလ .. ဟဲဟဲ )
ဗိုက္တင္းသြားလို ့ မေရႊစင္ အိမ္ .. မီးဖို မွာ ခဏအိပ္ျပီးမွ ျပန္မယ္ေနာ့္ ...
ေ႐ႊစင္ေရ...အိမ္က မန္းေလးသားပါ ေခၚလာၿပီး ေသာက္သြားတယ္ေနာ္...ငါးဖယ္သုတ္ ႀကိဳက္တယ္ သိလား....:)
ရွလႊတ္... မခ်ားရတာ ၾကာျပီဂ်ာ..
ငရုပ္သီးမႈန္႕မ်ားမ်ားေလးနဲ႔ လုပ္ေနာ္. . .
က်ေနာ္႕အေမကလည္း ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္တာ အရမ္းေကာင္းတယ္။
ေက်းဇူးဗ်ာ. .
ဗြမ္း...အလစ္မွာ ေရေလာင္းသြားတယ္။
ၾကာဆံခ်က္ပူပူေလးနဲ႕ ငါးဖယ္သုပ္ကို သြားေရက်သြားပါတယ္။
မေရႊစင္ေရ ... ေက်ာင္းကျပန္လာလာခ်င္း မေရႊစင္ဘေလာ့ကိုဖြင့္တယ္။ ၾကာဆံခ်က္ျမင္ေတာ့ ဗိုက္ဆာတာနဲ႔ ထမင္းအျမန္ေျပးခ်က္ျပီး လက္ဖက္သုတ္ကေလးနဲ႔ စားတယ္။ စားရင္းနဲ႔ စာကိုဖတ္တယ္။ အခု စားျပီးသြားမွ ကြန္မန္႔ေရးလိုက္တာ။ စားလို႔ေကာင္းလိုက္တာ။ ထမင္း ၂ ပန္းကန္ေတာင္ ကုန္တယ္။
ၾကာဆံခ်က္ထဲထည့္တဲ့ ပိတ္စြယ္ဆိုတာ မသိဘူးေတာ့။ အိမ္မွာၾကာဆံခ်က္ရင္ ပိတ္စြယ္ မထည့္ဘူးထင္တယ္။ ငါးဖယ္သုတ္လဲ ႀကိဳက္တယ္။ ခုလို ခ်က္ေကၽြးတာ ေက်းဇူးပဲ မေရႊစင္ေရ ... ။
ၾကာဇံေတာ့ မၾကိဳက္လို႔..ျပန္ျပီ
ၾကာဆံခ်က္နဲ႕ ငါးဖယ္သုပ္ကို ႀကိဳက္တယ္။
မႀကီးေ႐ႊစင္ေရ......
ၾကာဇံခ်က္ ေသာက္ခ်င္တယ္ဗ်ာ........။
ျငဳပ္သီးေလွ်ာ့ထည့္.........၊ နံနံပင္မထည့္နဲ႔......။ သံပရာသီးနည္းနည္းညွစ္ေပး.......ဒါၿဗဲ...........း))
ႏွစ္သစ္မွာေပ်ာ္႐ႊင္ အဆင္ေျပပါေစဗ်...........။
(ေရေလာင္းလိုက္ဦးမယ္......... ဗြမ္းးးးးးးးးးးးးး........း))
ခင္မင္တဲ့
ဏီလင္းညိဳ
အစ္မေရ ဘေလာ့လည္ ေရပက္ထြက္ရင္းနဲ ့ဗုိက္ဆာဆာနဲ ့ဝင္တီးသြားတယ္။
မမေရႊစင္ေရ.....
၃ပြဲ ဆြဲသြားတယ္ :)))
ၾကာဇံခ်က္ ၾကိဳက္ခ်က္ကေတာ့ မေမးနဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါးထက္ေတာင္ ပိုၾကိဳက္တယ္လို႕ေၿပာလို႕ရေသးတယ္... ဒီမွာလည္း အစ္မလုပ္တဲ့သူကုိ အၿမဲတမ္းၾကာဇံခ်က္ပဲ ခ်က္ေကၽြးခုိင္းေနတာ...ေက်းဇူးပဲ မမေရႊစင္ေရ...
ခ်စ္ညီမေလး
မႏၱေလးၾကာဇံခ်က္ စားသြားတယ္၊ ဂလု ဗုိက္ကေအာ္ေနတာ၊
အားလုံးကုိ ဆုေတာင္းေပးပါတယ္၊ က်န္းမာခ်မ္းသာက်ပါေစ၊ ေဘးဥပဒ္ အျဖစ္ဆုိးေတြႏွင့္လည္း ေဝးၾကပါေစ။
ညီမ ပိတ္စြယ္ဆုိတာ ဘာလဲဟင္..ၾကာစြယ္ကို ေျပာတာလား
ေရာက္တာေနာက္က်လို႔ က်န္မွ က်န္ပါအံုးမလား
ဆရာမ ေရ.. ၾကာဆံခ်က္က အခုမွ ေတြ႕လုိ႕ လာစား သြားတယ္ေနာ္.. သႀကၤန္တြင္းတုန္းက ေတြ႕မိရင္ ေတာ့ ရွယ္ပဲ ေနာ္... သႀကၤန္လည္လုိက္ ေမာတဲ့အခါ ၾကာဆံခ်က္ေလး ၀င္စား လုိက္ လုပ္လုိ႕ ရတာေပါ့.. :) အခုက်ေတာ့...... တကယ္လည္း စားရေတာ့ဘူး........
ေဆာင္းေရ
ပိတ္ဆြယ္ဆိုတာ ေခ်ာင္းေတြထဲမွာ ေပါက္တဲ႔ သဘာဝ အပင္ထင္တာဘဲ ေရငွတ္ၿပီး မွ ခူးရတယ္..
အေပၚက အခြံ အရင္႕ေတြကို ဖယ္ၿပီးမွ အထဲက အႏွ ကို စားရတယ္..
ၾကာစြယ္နဲ႔ မတူပါဘူး ၾကာစြယ္ထက္ပိုႏူးညံၿပီး ပိုၿပီး စိမ္႔ ေမႊးပါတယ္..
က်ေနာ္တို႔ အညာမွာေတာ႔ မံုတီဟင္းရည္ ၾကာဇံဟင္းရည္ထဲမွာ အမ်ားဆံုး ထည္႔ေလ႔ ရွိတယ္..
ေရႊစင္
Post a Comment