Friday, November 19, 2010

ေသာ္တာေဆြ ၏ ဘြေႏၱာၾကက္သူခိုး အပိုင္း (၁၂)

'ႏြားမ တင္ပါးသား ဆိုတာက ဘယ္သင္း ေျပာတာေအာက္ေမ႕လဲ၊ ေပါင္သား မဟုတ္ဘူးကြ၊ ေနာက္တင္ပါး ဆံုႏွစ္ခုမွာ အရစ္လိုင္းကေလး နဲ႕ အသား အတန္းတန္းရွည္ရွည္ ကေလးရွိပါေရာလား၊ အဲ႕ဒါေလးကုိ ေျမွာင္းလိုက္ လွီးယူထားတာ၊ ႏြားမ တစ္ကုိယ္လံုးမွာ အဲဒီေနရာက အသားဟာ အႏုဆံုး အထြက္ဆံုးပဲ၊ ႏြားမကလဲ မတမ္းေပါက္စကေလးကုိုးကြ။
ကၽြန္ေတာ္က သူ႕ေျပာစကားႏွင့္ သြားရည္တက်က်ျဖစ္ေနရာမွ.......

'ဟင္... အပ်ိဳကေလးတင္ပါးလို ေနမွာပဲေနာ္၊ ဟီ...ဟီ မဆီမဆိုင္ ဟို ဥသ္ေန႕က ဦးျမတ္ခ်မ္းတို႕နဲ႕ ၿမိဳ႕ကလိုက္လာတဲ့ နားသံသီးမကေလးကုိ သြားသတိရမိတယ္၊ သူ႕နာမည္က ရီရီ တဲ့၊ စကားေျပာမွျဖင့္ သူ႕ကုိယ္သူ ရီကေလ ရီကေလ နဲ႕....ဟီး....ဟီး။
ကၽြႊန္ေတာ္ နည္းနည္းမႈး၍ ေနပါျပီ၊ ဦးၾကီးၿဖိဳးက ကၽြန္ေတာ္႕ စကားကုိျဖတ္၍...
'ေတာ္စမ္းကြာ.... မင္းဟာ ဒီဘက္ တယ္ ဏွာေၾကာၾကြတယ္၊ မင့္မယား ဟိုေန႕က ေျပာမယ္ဆိုလဲ ေျပာစရာပဲ၊ ဦးဖက္ထုပ္ စကားဆက္ပါေစဦး၊ သူ႕စကား မဆံုးေသးဘူး။

'ဘယ္ဆံုးဦးမလဲကြာ၊ ငါေျပာမယ္၊ အမဲသားမေကာင္းဘူး ေကာင္းတယ္ ဆိုတာက ႏြားအရြယ္တင္ မဟုတ္ ေသးဘူး၊ အေမြးလဲ လိုက္ေသးတယ္၊ ႏြားမွာ ေမြးစတိုရမယ္၊ အဲ...ႏြားေမြးရွည္မ်ားေတာ့ သြားမစားေလနဲ႕၊ အရြယ္ခ်င္း တူရင္ ညံ့ျပီးသားပဲ မွတ္ေပေတာ့၊ အဲဒီ ႏြားမကေလးတုန္း က စံပယ္ျဖဴ ေမြးစတိုကေလး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရွိလိုက္တာ လဲ မေျပာနဲ႕၊ အရြယ္ကလဲ ေဂါရီအရြယ္ကေလး၊ တို႕ စားရတာက လဲ အသည္းႏွလံုုး သရက္ရြက္ သရြင္းတိုင္ မိုးခိုသားရင္ႏူး၊ တင္ပါးဆံုသား၊ ခ်က္တာကလဲ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေရမေဆးဘဲ သူ႕ေသြးနဲ႕သူ ပထမေရလံုးတာ ဆိုေတာ့ ေလာကမွာ ဒီေလာက္ ေကာင္း တဲ့ ဟင္းမ်ိဴးေတာ့ ၾကံဳၾကိဳက္ခဲလွပဟဲ႔ လို႕ ေအာက္ေမ႕လိုက္တာ တကယ္ေတာ့ ဘယ္ဟုတ္ဦး မလဲကြာ၊ ေတာက္...ခုေတာင္ ျပန္ေတြး တေရးေရးေပၚလာေတာ့တယ္။

အဘိုးၾကီးက ေျပာရင္မွ ထန္းရည္ သူ႕အလွည့္က်၍ ခဏ စကားရပ္ေနသည္ပင္ ကၽြန္ေတာ္က အားမရ ႏိုင္ဘဲ သူခြက္ ခြ်တ္လွ်င္ ခြ်တ္လိုက္ခ်င္း.....
'ကဲ....ဆက္ဗ်ာ ဘာမ်ားလဲဗ်၊ တေရးေရးေပၚတာက...
အဲ... ဟိုထန္းပင္ေပၚက ထန္းရည္ က်ည္ေတာက္ထဲ တည့္၀ွက္တားရတဲ႕ အမဲသားေပါ႕ကြာ၊ ေခြးမသားေတြက ေနာက္ေန႕ေတာင္မွ ျပန္မသြားေသးလို႕ ထန္းပင္ေပၚက တက္မခ်ရေသးဘူး၊ အဲ... သူ႕တို႕ ညေန ျပန္သြားမွ တို႕ခ်ရတာ တစ္ည နဲ႕ တစ္ေန႕ က်ည္ေတာက္ထဲ ၾကာခဲ့တာေပါ႕၊ ေအာက္ ေရာက္ေတာ့ ဆားမပါဘာမပါနဲ႕ ေထြးသိပ္ထားရတာမို႕ ပုပ္မ်ားေနမလားလို႕ တို႕နမ္းၾကည့္တယ္၊ မနံ ဘူးဟ၊ ထန္းရည္နံ႕ ကေလး သင္းေနတယ္၊ ဒါနဲ႕ ပုပ္ေတာ့မပုပ္ေသးဘူး ေဟ့၊ ေတာ္ေသးတာ႔ပဲ၊ တို႕ ခုည တစ္တြဲစားၾကမယ္ဆိုျပီး တစ္အိုးခ်က္တယ္၊ အဲဒီဟင္း က်က္လို႕ ခြက္ထဲထည့္ျပီး တစ္ေယာက္တစ္ဖက္စီ စားမိ ေသးတယ္၊

ေဟ့... ဟိုက်န္တဲ့ေလးတြဲမေရာင္းနဲ႕  ေတာ့လို႕ သံျပိဳင္ ေအာ္မိၾကတယ္၊ တကယ္တဲ ဇာတ္တိုက္ထားတဲ့ အတိုင္း ပဲကြာ၊ တို႕ေတြမွာ တစ္ေယာက္တစ္ေယာက္ၾကည့္ျပီးလဲ အံၾသမိၾကေသးတယ္၊ တကတဲ ေကာင္းလိုက္ တဲ့ ဟင္းကြာ ဟိုညက ၀မ္းတြင္းသားနဲ႕တင္ပါးသားေလး ေကာင္းလွတယ္လို႕ ထင္မိတဲ့ ကုိယ္စိတ္ ေတာင္ ကုိယ္ရွက္မိပါေသးတယ္၊ ဘုရားစူးပါရေစရဲ႕၊ က်န္တဲ့ေလးတြဲ လဲ အကုန္လံုးခ်က္ျပီး လူေျခာက္ေယာက္ စားတာကြာ ဟင္းသာ ကုန္ေရာ မ၀ဘူး၊ အာသားမေျပဘူးေဟ့၊ ငါေတာ့ တစ္သက္မွ တစ္ခါ ဒီေလာက္ေကာင္း တဲ့ ဟင္း အခုထိ တစ္ခါမွ မစားဘူးေတာ့ကြာ
သူ႕ အတိတ္ က္ုိ အေတာ္ပင္ လြမ္းဆြတ္ဟန္ႏွင့္ အဆံုးသတ္လိုက္၏။

သူ႕ေဒသနာ အဆံုး ၌ အားလံုးပင္ အႏုေမာဒနာျပဳၾကကာ ဦးၾကီးၿဖိဳးက...
'ခင္ဗ်ား ဟာက အမဲသား ကုိ ထန္းရည္ခ်ိဳး စိမ္ထားတဲ့ သေဘာေပါ႕။
'မဟုတ္ေသးဘူးက၊ အဲဒါက ငါစမ္းၾကည့္ျပီးျပီ၊ ေကာင္းသင့္သေလာက္ေတာ့ ေကာင္းပါရဲ႕၊ ဟိုသင္းကုိ မမ ီေသးဘူးေဟ့၊ ဟိုသင္းက က်ည္ေတာက္ထဲမွာ ေအာက္ခံခ်ိဳးနဲ႕ အျပင္ အေပၚက ထန္းစအခ်ိဳရည္ကလဲ တစ္စက္ တစ္စက္ က်ေနတာ။

'ဒါျဖင့္ အဲဒီအတိုင္းပဲ လုပ္ၾကည့္မွပဲ၊ ကဲ...စကားလဲေျပာေကာင္းရဲ႕၊ ခက္တာက ထန္းရည္လဲကုန္ ျပီဗ်
ေနာက္ဆံုးခြက္ငွဲ႕ျပီး က်ည္ေတာက္ကုိ တံုးလံုးလွဲလိုက္၏ မည္သူ မွ် အာသာမေျပၾကေသး။ ဦးဖက္ထုပ္ သည္ သူ႕အိတ္ထဲ ႏႈိက္လိုက္ျပီး....
'ေတာက္..... ထီစာအုပ္က တစ္အုပ္မွ ၂ က်ပ္ျမတ္တာ၊ ေဟာဒီတစ္က်ပ္ က ထီစာအုပ္၀ယ္ေပး တဲ့ သူငယ္မေလး ကို ေပးရမွာကြ ဟု ဆိုရင္း အိတ္ထဲက က်ပ္တန္ကေလးကုိထုတ္လုိက္ရာ ယခုအပတ္ႏွင့္ အေရာင္ မတူေသာ ထီလက္မွတ္အေဟာင္းကေလး ကပ္ပါလာသည္ကုိ ျမင္ရသည္၌ ဦးၾဳကီးၿဖိဳးက.....

'ဒီလက္မွတ္က ဘယ္တံုးကဟာလဲ'
'လြန္ခဲ့တဲ့အပတ္ကဟာကြ၊ ငါ ခုမနက္ ဂ်မ္းဘံုႀကီးအိမ္ေရာက္သြားရင္ 'ဟဲ့ ... ဂ်မ္းဘံုႀကီး၊ ထီတစ္ေစာင္ ေလာက္ ထုိးစမ္းပါဦး' ဆိုေတာ့ ေကာင္မႀကီးက ေအာက္သိုးသိုးနဲ႔ ဘာျဖစ္ေနတယ္ မသိပါဘူးကြာ၊ 'ေတာ္ႀကီး ဆီ ထုိးတာ တစ္ခါမွလဲ မေပါက္ဘူး၊ ေရာ့ ... ရွင့္ အရင္တစ္ပတ္က လက္မွတ္ေတာင္ ျပန္လိုခ်င္ ယူသြားဦး' ဆိုၿပီး အိတ္ထဲထည့္ ေပးလိုက္တာကြ'
ဦးႀကီးၿဖိဳးက ၎လက္မွတ္ကို ယူၿပီး ...
'ဟန္က်ၿပီေဟ့ ... သြား တက္ကေလး မင့္အရီး ေခါင္းအံုးေအာက္မွာ သူ႔သား စံနဂုတ္ ကို လံုခ်ည္ ၀ယ္ေပးဖို႔ တဲ့ စုထား တဲ့ ေျခာက္က်ပ္လား ခုႏွစ္က်ပ္လား ရွိတယ္'
'ေတာ္ၾကာ အရီးခ်စ္စု ဆူေနပါဦးမယ္ဗ်ာ'
'ငါ့မွာ မဆူတဲ့နည္း ရွိပါတယ္ကြာ၊ သြားယူမွာသာ သြားယူစမ္းပါ'

သူ႔စကားအတုိင္း ကၽြန္ေတာ္ ေငြ၂က်ပ္ ယူလာေသာအခါ၌ ...
'ကဲ ... ဖင္ၾကားႀကီးေရ ... အက်ယ္က ဗိုက္ျပည့္တယ္ကြာ၊ အက်ဥ္းပဲ လုပ္ၾကစိုရဲ႕၊ ေဟာဒီ ေငြ၂က်ပ္ယူၿပီး ျမမယ္ အိမ္သြား၊ အရက္တစ္လံုးဆြဲ၊ ႏို႔ၿပီး ေမာင္ျမင့္ႀကီး အိမ္က ငါးပုပ္ေျခာက္ ငါးမူးဖိုး၀ယ္၊ မီးဖုတ္ၿပီး သံပရာရည္ညႇစ္လိုက္ ရင္ အင္မတန္ အရက္နဲ႔ျမည္းလို႔ေကာင္းတယ္၊ ေဟ့ ... အရက္လဲ ငါက မွာလိုက္တယ္ ျမမယ္ ကိုေျပာ ပြဲေတာ္က်ေပးလို႔'

အေၾကာင္းမွာ မျမမယ္သည္ ၿမိဳ႕ဘံုဆုိင္မွ အရက္ကို လိုင္စင္လက္မွတ္ႏွင့္ ယူ၍ ေရာင္းသည္။ ၀ယ္ေစ်းမွာ ၁၂ပုလင္းကို ေငြတစ္ဆယ္ျဖစ္၍ တစ္ပုလင္းတစ္က်ပ္ ေရာင္းသည္၌ အျမတ္ပို၍ ထြက္ေအာင္ ေရေရာတတ္၏။ သို႔ေသာ္ အေသာက္အစား ေလာင္းကစားျပဳမႈ အစုစု အကုသိုလ္ လုပ္ငန္းတုိ႔၌ အကူအညီ ေပးႏိုင္သည္ ဟု ဆိုေသာ နတ္ဆိုးႀကီး ဦးမင္းေက်ာ္ကို ေန႔စဥ္ တင္ဆက္ သည္၌ မေရာ၀ံရွာေပ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဦးႀကီးၿဖိဳး က ပြဲေတာ္က်ကို မွာျခင္း ျဖစ္သည္။

ေတာက္ ... ခုေခတ္မ်ားျဖင့္ ေတာရြာ အရက္ေသာက္တာမွ ေကာင္းေကာင္း မေသာက္ရပါ။ ၿမိဳ႕က ဆန္အရက္ ႏွက္ေနရ၏။ ေရွ႕ အဂၤလိပ္မင္းလက္ထက္ကဆိုလွ်င္ ဘဇာ ဒီလို ဟုတ္လိမ့္အံ့နည္း။ ရြာက္ေနာက္ေဖး ၌ တိတ္တိတ္ပုန္း ခုိးခ်က္ရေသာ ထန္းလ်က္အရက္ စင္စစ္ကို တြယ္ရ၏။

အခု ဆ႒မ သဂၤါယနာ တင္မယ့္ အစိုးရလက္ထက္က်မွပဲ ေတာရြာေတြ တရုတ္ဘံုဆုိင္ကတစ္ဆင့္ ေရာင္းခြင့္လက္မွတ္ ေပးေလေတာ့ က်ဳပ္တို႔ ေတာသားေတြလည္း အလြယ္လိုက္ကုန္ေရာ၊ ဘယ္သူမွ ခဲခဲယဥ္းယဥ္း ခိုးမခ်က္ၾကေတာ့ဘူး။ တကယ္လို ကိုယ့္ဟာကိုယ္ ေကာင္းေကာင္းေလး ေသာက္ခ်င္လို႔ တစ္ေပါင္း ႏွစ္ေပါင္းေလာက္ ႀကိတ္မယ္ စိတ္ကူးမိျပန္လဲ မျမမယ္ လို ဟာပဲ ေၾကာက္ေနရတယ္။ သူ က ဘံုဆိုင္ကို ေျပာႏိုင္တယ္။ သည္ေတာ့ ဘံုဆုိင္တရုတ္က ယစ္မ်ိဳးဘက္ က ပုလိပ္ေတြကုိ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရြာေနာက္ေဖးက ၿခံေစာင့္ရင္း ႀကိဳေစာင္ရင္းၾကား ေမာင္းလႊတ္ လိုက္ကေရာ။ သည္ေတာ့ တရုတ္ တုိက္ေကၽြးထား တဲ့ နာနာဂီရိ တုိ႔က ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေတာသားမ်ား ညႇဥ္းပန္းပါေရာဗ်ာ။ အဲဒါ အရင္းအျမစ္ ဘယ္ကလဲ ဆိုတာ အေၾကာင္းအက်ိဳးေတြး႐ႈ ၍ သာဓု အႏုေမာဒနာသာ ျပဳၾကပါေတာ့၊ ဘြေႏၱာ ... သပုရိသ အေပါင္း သူေတာ္ေကာင္းတို႔။
အခန္း (၉)

ေဟာ ... ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေျချမန္ေတာ္ စုံေထာက္ႀကီး ျပန္လာၿပီးဗ်ား ... လာပံုက လွတယ္။ အသြား တုန္းက ေခါင္းေပါင္းသြားတဲ့ ပုဆိုးကိုး။ အခု လည္ပင္းစည္းၿပီး ေက်ာမွာ ၿခံဳခဲ့လို႔။ ေခါင္းေနပူခံၿပီး ၿခံဳရမွာ ေပါ့ဗ်။ ခါး မွာ အရက္ပုလင္း ထုိးခဲ့တာကိုး။ က်ဳပ္တို႔ေတာက ခင္ဗ်ားတုိ႔ ၿမိဳ႕လို လြယ္အိတ္နဲ႔  ဘာနဲ႔ လုပ္မေနဘူးဗ်။

ဟုတ္သဗ်ိဳ႕ ... ဦးႀကီးၿဖိဳး ေျပာတာ၊ ငါးပုပ္ေျခာက္ ကို မီးဖုတ္ ဆီဆမ္း၊ သံပရာရည္ ဖ်န္းၿပီး အရက္နဲ႔ ျမည္းတာ တယ္မိပါလာ။ ႏို႔ၿပီး ခ်က္အရက္ ေသာက္တာမွာလည္း အုန္းမႈတ္ခြက္နဲ႔ မဟုတ္၊ ဖန္ခြက္နဲ႔ မဟုတ္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ပန္းကန္နဲ႔ဗ်။ သူ႔ေနရာႏွင့္သူ။ သူ႔သဘာ၀နဲ႔ သူေပါ့ဗ်ာ။ ခင္ဗ်ားတို႔ ၿမိဳ႕မွာေတာ့ ၀ီစကီ အလန္ဒီေခၚတဲ့ အရက္ေတြကို ဖန္ခြက္နဲ႔ ထည့္ေသာက္ၾကဆို။ ႏို႔ၿပီး ေဆာ္ဒါနဲ႔ ေရာေသးသတဲ့။

'အတြင္းေတာင္ လက္ဖက္ဆီ အေသြးလိုပ၊
ပယင္းေရာင္ ခြက္ၾကည္ကေလးနဲ႔ေတာ့၊
အရက္၀ီစကီကေလးကလဲ ေမႊးလိုက္ပါဘိ
ေသာက္ခ်င္စရာ'
ဆုိလား ကၽြန္ေတာ္ ၾကားဖူးတယ္။ တစ္ခါေလာက္ ခင္ဗ်ားတို႔ ေသာက္တာမ်ိဳး ကၽြန္ေတာ္ ေသာက္ၾကည့္ခ်င္တယ္ဗ်ာ။

ႏို႔ၿပီး ခင္ဗ်ားတို႔ ေသာက္၀ုိင္းမွာလည္း လူတုိင္းေစ့ ကိုယ့္ဖန္ခြက္နဲ႔ ကိုယ္ဆုိ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ခ်က္အရက္၀ိုင္းကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္တစ္လံုး တစ္ေယာက္တစ္လွည့္။
'ေဟ့ ... တက္ကေလး၊ မင္းအလွည့္ကြ ... ေငးလွခ်ည္လား၊ မင္းမလဲ ဒီသားမယား လြမ္းတဲ့စိတ္နဲ႔ ပဲ ... '
'သား ေတြေတာ့ ဒီေလာက္ မလြမ္းပါဘူး ဦးႀကီးရာ'

'အင္း ... ျဖစ္ရမယ္၊ ေသာက္မွာ ေသာက္စမ္းပါဦးကြာ၊ လင္မယားဆိုတာ ကြဲခဏ ... ေနာက္ျပန္ရမွာပဲ'
ကၽြန္ေတာ္ အရက္ကို က်ိဳက္ခ်လိုက္ၿပီး ငါးပုပ္ေျခာက္ အငန္ သံပရာအခ်ဥ္ကေလးႏွင့္ ခံတြင္းကို ေျဖကာ ...
'ဘယ္ေတာ့ ျပန္ရမွာလဲဗ်၊ ခု ခုႏွစ္ရက္ေတာင္ ရွိသြားၿပီး ဦးႀကီး ေျပာတဲ့အတိုင္း ပေလြေလွ်ာက္ မႈတ္လို႔လဲ ပေလြေက်ာ္ေဇာ အလုပ္ခံရၿပီ၊ ဒါ ေယာကၡမႀကီးစနက္ ျဖစ္မွာပါပဲဗ်ာ၊ ကၽြန္ေတာ့္ ပေလြသံ ေကာင္းလ်က္သားနဲ႔သူ အရပ္နဲ႔လွည့္တိုက္တာ ျဖစ္ရမယ္ဗ်ာ၊ ေယာကၡမႀကီး ျမန္ျမန္ ေသပါေစဗ်ာ'

'ဟဲ့ ... သူ႔ကိုခ်ညး္ ဒါေလာက္ အျပစ္တင္မေနနဲ႔ဦး၊ မင့္ ပေလြသံကလဲ ဆိုးတယ္'
ဦးႀကီးကပါ ဤသို႔ ေျပာသျဖင့္ ကၽြန္ေတာ္ မ်က္ခံုးရႈံ႕ကာ ...
'ဗ်ာ ... ကၽြန္ေတာ့္ ပေလြသံ ဆိုးတယ္'
'ဟုတ္တယ္၊ အရပ္ နားမခံႏိုင္ေအာင္ ဆုိးတာအမွန္ပဲ'

'ဟင္ ... ဒါျဖင့္ ဒီအမႈ သူႀကီးအိမ္ ေရာက္ေအာင္ပဲ ေစာင့္ေနရသလား၊ ဦးႀကီးကပဲ မေတာ္ မေတာ္ဘူး ေျပာေရာ ေပါ့ဗ်ာ'
'ေအး ... ငါကလဲ ငါခုိင္းတဲ့ အလုပ္ဆိုေတာ့ ျပန္မဖ်က္ခ်င္ဘူး၊ အရပ္က ၾကည့္စီမံလိမ့္မယ္ဆိုၿပီး လႊတ္ထားလိုက္တာပဲ'
'တယ္ေတာ္တဲ့ ဦးႀကီး၊ ကဲ ... ခုေတာ့ ပိုက္ဆံ သံုးပဲသံုးၿပီး ကုန္တာနဲ႔ နာမည္ဆိုး အဖတ္တင္တာ ေပါ့ဗ်၊ မိန္းမလဲ ျပန္မရဘူး၊ ဟစ္တလံုးက သူတို႔အိမ္ေရွ႕ ေရာက္ရင္ ခဲနဲ႔ဆီးဆီး ေပါက္တာလဲ ခံလိုက္ရေသး'

'ေဟ ... မင့္သားက မင့္ခဲနဲ႔ ေပါက္သလား'
ဦးဖက္ထုပ္က ျဖတ္၍ ေမးသျဖင့္ ...

ဆက္ရန္
.

1 comment:

Anonymous said...

ႏြားမေလးကုိ ခုိးျပီး သတ္စားတဲ့အေၾကာင္း ဖတ္ရတာ ရင္ထဲ တစ္မ်ိဳးၾကီးပဲေနာ္။ ကုိယ္သတ္တဲ့ ႏြားရဲ႕ အေသြးအသားေတြ ကလီစာေတြ ဘယ္ေနရာ ဘယ္လုိစားေကာင္းတာဆုိျပီး ေသခ်ာ ေရးထားေတာ့။

ဒါေတာင္ ကၽြန္ေတာ္က အမဲသား စားတဲ့လူ။