Thursday, October 21, 2010

ျမစိမ္းျပာ ကမာရြတ္ အပိုင္း (၁၁)

အဲဒီလို ကန္ထရိုက္မ်ိဳး ကို ျမတ္ျမတ္က အန္တီေမရီဆီေခၚလာတယ္။ ၿပီးေတာ့ လက္ခံသင့္တဲ့ အခ်က္ေတြ ေထာက္ျပတယ္။ တစ္အခ်က္ အန္တီေမရီမွာ တစ္လကို ပံုမွန္ ၀င္ေငြ တစ္ေထာင္ရ မယ္။ (ေဟာင္ေကာင္ပံု အလႊာဆိုေတာ့ ေပါင္းဆယ့္ ႏွစ္လႊာ ရွိမယ္။ အန္တီေမရီက ႏွစ္လႊာ ယူထား မယ္ဆုိရင္ တစ္လႊာတစ္ရာနဲ႔ ဆယ္လႊာ တစ္ေထာင္ေပါ့)။ ႏွစ္အခ်က္ အန္တီေမရီတို႔က သားအမိ ႏွစ္ေယာက္တည္း ျဖစ္တဲ့အတြက္ တစ္လႊာပဲေန၊ ေျမညီထပ္တစ္လႊာကို ေရာင္းလိုက္ (ဘယ္ေျမ ပိုင္ရွင္မဆို ႀကိဳက္တဲ့အခန္းက ေစ်းေကာင္း ရတဲ့ ေအာက္ဆံုး ေျမညီထပ္ ယူတယ္) ရင္ ေဆာက္ၿပီးၿပီးခ်င္း ေစ်းငါးသိန္း အသာေလးရတယ္။ သံုးအခ်က္ အန္တီေမရီ အိမ္ေလးက သပ္စုတ္ေနၿပီ၊ ျပင္ဖို႔လိုအပ္ေနၿပီ၊ ဒါေပမယ့္ ကိုယ့္မွာ ျပင္ဖို႔ ပိုက္ဆံုလံုး၀ မရွိဘူး။

ဒီေတာ့ ကန္ထရုိက္ကို လက္ခံျခင္းအားျဖင့္ ေငြငါးသိန္း၊ လစဥ္ ပံုမွန္၀င္ေငြ တစ္ေထာင္နဲ႔ (တစ္ထပ္အိမ္ ေလးေလာက္ မက်ယ္ေသာ္လည္း) ေနစရာ သပ္သပ္ရပ္ရပ္ တိုက္ခန္းေလး တစ္ခန္း ရမယ္။ အန္တီေမရီ ဘာလက္မခံႏိုင္စရာရွိသလဲ။ ၿပီးေတာ့ ကိုယ့္ေျမလဲ ဆံုးသြားတာ မဟုတ္ဘူး။ ဒီထက္ ပိုၿပီး လက္ခံ ေပ်ာ္တာက အန္တီေမရီရဲ႕ စပ္စုတတ္တဲ့ ၀ါသနာအတြက္ မပတ္သတ္ မဆက္ဆံဘဲေနလု႔မရတဲ့ အိမ္နီးခ်င္း ေတြနဲ႔ ေနရမယ္။ လမ္းဗိုလ္ႀကီး အေျမာ္အျမင္ ႀကီးမႈေၾကာင့္ ဖုန္းေလးတစ္လံုး ရွိခဲ့တဲ့အတြက္ ဖုန္းဆုိရင္ ေရႊထက္ရွား တဲ့ ခုလိုခ်ိန္မွာ တိုက္မွာ ေနတဲ့သူေတြကို ဖုန္းေခၚေပးတာနဲ႔ကို ပိုက္ဆံလဲရ စပ္စုလို႔လဲ ရဦးမယ္။

ဒီေတာ့ လုပ္လိုက္ေလၾကာသလားလုိ႔ေပါ့။ တိုက္ေဆာက္ေနတုန္းမွာ အန္တီေမရီတို႔ သားအမိ ႏွစ္ေယာက္ ကန္ထရိုက္ ရဲ႕ လူေတြနဲ႔အတူ သူတို႔ေဆာက္တဲ့ တဲေလး တစ္ျခမ္းမွာပဲ ေနလိုက္တယ္။  ကန္ထရုိက္က ေျခာက္လ ပဲၾကာမယ္ ေျပာတကိုး။ ေျခာက္လနဲ႔ေတာ့ အိမ္ငွားမေနေတာ့ပါဘူး။ လက္ထဲလဲ စေပၚတင္စရာ ပိုက္ဆံ မရွိဘူး။ ကန္ထရိုက္က တကယ္ေဆာက္ေတာ့ တစ္ႏွစ္နီးပါး ေလာက္ ၾကာသြားတယ္။ တျခားေနရာ မွာလဲ ၿပိဳင္ေဆာက္ေနရလို႔တဲ့။ ေျခာက္လေက်ာ္ေတာ့ အန္တီေမရီ တဲတစ္ျခမ္းထဲမွာ မေနႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ကိုယ္ရမယ့္ ေျမညီထပ္ထဲ ေျပာင္းလိုက္ေတာ့ တယ္။ တိုက္က တစ္၀္ေလာက္ေတာ့ ၿပီးေနၿပီပဲ။ ေနလို႔ ရပါတယ္။ အင္း ... ကုိယ္ရမယ့္ မက္လံုး ေတြေၾကာင့္သာ သည္းခံခဲ့ရတာ။ တိုက္ေဆာက္ေနစဥ္ ကာေနခဲ့ရတာဟာ ေတာ္ေတာ္ဆင္းရဲပါ တယ္။ တိုက္ေဆာက္တဲ့သဲေတြ၊ ထံုးအမႈန္႔ေတြ၊ ဘိလပ္ေျမ အမႈန္႔ ေတြေၾကာင့္ (ဘယ္ေလာက္ အျပင္ထြက္ေနေန) အန္တီေမရီ ရင္က်ပ္တာ လိုလို၊ အသက္ရွဴမ၀တာလိုလို ေရာဂါမ်ိဳး ျဖစ္လာ တယ္။ နဂိုက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းတဲ့အခံကလဲ ရွိတာကိုး။

အဲဒီအခ်ိန္မွာ ဘာမွမျဖစ္တာက ဆန္နီ။ မျဖစ္တဲ့ျပင္ သူ မၾကားရတဲ့ ေလခၽြန္သံ တရွီးရွီးနဲ႔ ေပ်ာ္ေတာ္ ေနလိုက္ေသး။ တုိက္ေဆာက္တဲ့ ပန္းရန္ေတြထဲ ၀င္ကူလုပ္လိုလုပ္။ ကန္ထရိုက္လာရင္ လဲ ခုိင္းတာ လုပ္ေပး ရတာနဲ႔။ အားလံုးနဲ႔ ခင္လို႔ သူက။

ဒီေကာင္က လူကေလးကသာ ဒုကၡိတကေလး။ အေကာင္း သိပ္ႀကိဳက္တာ။ ေနတာထုိင္တာ၊ ၀တ္တာစားတာ၊ ေကာင္းမွ ႀကိဳက္တဲ့ေကာင္။ အိမ္စုတ္မွာ သူ မေနခ်င္ဘူးေလ။
တိုက္ၿပီးေတာ့လဲ အခန္းကို သူပဲ ျပင္တာ၊ ဆင္တာပဲ။ ၾကမ္းေတြ တိုက္တာ၊ နံရံေဆးသုတ္တာ၊ သံပန္းတံခါး ေဆးသုတ္တာ သူ အကုန္ လုပ္တယ္။ ၿပီးေတာ့ ဘာေျပာသလဲဆိုေတာ့ ေအာက္ထပ္ က သူ႔အခန္းတဲ့။ အေပၚက အေမ့အခန္းတဲ့။ အန္တီေမရီမယ္ စိတ္မေကာင္း ျဖစ္ရေသးတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ေအာက္လႊာ ေျမညီထပ္ကို အန္တီေမရီက ငွားရမွာကိုး။ ၾကမ္းခင္းတာ၊ ေဆးသုတ္တာေတြကို ငွားမယ့္ သူဆီက ပုိက္ဆံယူၿပီး အန္တီေမရီ လုပ္ရတာ။ တစ္လကို ႏွစ္ေထာင္ တစ္ႏွစ္ စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ၿပီး ႏွစ္ေသာင္း ေလးေထာင္ ယူလိုက္တာ။ ငွားတဲ့သူက စားေသာက္ ဆုိင္ဖြင့္ဖို႔။ တရုတ္ အစားအစာ ေရာင္းမယ့္ တရုတ္ စားေသာက္ဆုိင္ အေသးေလးေပါ့။

ဆန္နီ အစြဲအလမ္းဟာ ေတာ္ေတာ္အံ့ၾသဖို႔ ေကာင္းတယ္။ အဲဒီ အက်ိဳးအေၾကာင္းကို အန္တီ ေမရီ ေျပာျပေတာ့ မ်က္ႏွာပ်က္ရုံေလာက္ပဲ။ ဒါေပမယ့္ ဆိုင္ဖြင့္တဲ့ေန႔၊ သူ "သ"ထားတဲ့ အခန္းထဲကို လူေတြ ၀င္တာ နဲ႔ ရွိဳက္ႀကီးတငင္ငိုတာ၊ အန္တီေမရီ အေတာ္ ေခ်ာ့ယူရတယ္။ ေနာက္ေတာ့လည္း သူ႔အက်င့္ အတုိင္း အဲဒီဆိုင္မွာ သြားစားပြဲထိုး လုပ္ေနေတာ့တာပဲ။ ဆိုင္ကလဲ သူကို ခ်စ္ၾကခင္ၾက တာပါ ပဲ။ သူက လူလည္။ ဆိုင္စားပြဲထုိး လုပ္ရင္း သူ႔အခန္း ပ်က္စီးသလား ၾကည့္တာ။ ၾကမ္းေပၚကို မီးက်ရင္၊ နံရံကို သံရုိက္ရင္ "အားပါးပါး" နဲ႔ သူ႔အသံဟာ ဆူညံေနတာပဲ။ ဆိုင္က သူ႔ကို ၀ိုင္းရယ္ၾကေရာ ...။
စားေသာက္ဆုိင္ ကို တစ္ႏွစ္ပဲ အန္တီ ေမရီ ထားလိုက္တယ္။ လခတုိးေပးမယ္ ေျပာေပမယ့္ ေတာ္ၿပီ။ အန္တီေမရီ ေညႇာ္နံ႔ဒဏ္ မခံႏိုင္ဘူး။ ေအာက္လႊာက တစ္ေနကုန္ ေၾကာ္သမွ် ေလွာ္သမွ် ေညႇာ္တာ အေပၚလႊာ ထဲကို အကုန္လံုး တက္တာပဲ။ ေလွကားအေပါက္ကေန တက္တာေပါ့။ ခဏပဲ ငွားတာဆိုေတာ့ အေပၚလႊာ ကို အေပါက္ေဖာက္မေနေတာ့ဘူးေလ။ အန္တီေမရီတို႔ တက္ေတာ့ ဆင္းေတာ့လဲ ဆုိင္ထဲက ေနပဲ ျဖတ္ၿပီး ဆင္းရတက္ရတာေပါ့။ ေလွကုားေပါက္ကို သံုးထပ္သား အံဖံုးတံခါး တပ္ထားတယ္။

စားေသာက္ဆိုင္ ေရႊ႕သြားတဲ့ေန႔ကမ်ား ဆန္နီ ေပ်ာ္လိုက္ပံုေတာ့ မေျပာနဲ႔ေတာ့။ ေအာက္လႊာ ၾကမ္းျပင္ေပၚမွာ ဘရိတ္ဒန္႔ေတြ  ဘာေတြေတာင္ ဆြဲပစ္လိုက္ေသးတယ္။
ဒါေပမယ့္ သူၾကာၾကာ မေပ်ာ္ရရွာပါဘူး။ ၿပီးခဲ့တဲ့ ႏိုင္တီး၀မ္း တစ္ႏွစ္ကို အက်ိဳးေဆာင္ကုမၸဏီ တစ္ခုကို ငွားရျပန္တယ္။ သူ႔ကိုေတာ့ ဖုန္းပါတစ္ေလ သံုးေထာင့္ငါးရာနဲ႔ ႏွစ္ခ်ဳပ္ငွားလိုက္တာေပ့ါ။ သူတို႔က နံနက္လာ၊ ညေနျပန္ပဲ။ ရုံးခန္းပဲ ငွားတာကိုး။

ဒီႏွစ္ ႏိုင္တီးတူးမွာ သူတို႔လိုခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ လခတိုးေတာင္းၿပီး ဆက္ငွားမလို႔ပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ သူတို႔က ျပန္အပ္သြားတယ္။ လခ ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ ရုံးန္းေလာက္ပဲ ငွားမယ့္သူမ်ိဳးကို ရမွပဲ ငွားေတာ့မယ္လို႔ အန္တီေမရီ စိတ္ကူးထားတယ္။ ဒီႏွစ္ပိုင္း ပြဲခေလးေတြကလဲ မဆိုးပါဘူး။ သားအမိႏွစ္ေယာက္ သံုးေလာက္ စြဲေလာက္ ရုံေတာ့ ရေနပါေသးတယ္။ ဆန္နီကေတာ့ ေအာက္လႊာ ကို အပိုင္စားရလို႔ ေပ်ာ္ေနတာပဲ။ တစ္ခါ တစ္ေလ အန္တီေမရီ ေတြးမိတယ္။ အန္တီေမရီ ေရာဂါကို မ်ား ေရာင္းစားရမယ္ဆုိရင္ ဆန္နီတစ္ေယာက္ ဘယ္လိုမ်ား ျဖစ္ပါ့မလဲလို႔။
"ဆန္နီဘြိဳင္"

အျပင္ သြားခါနီးတိုင္း အေပၚလႊာေပၚမွာ ေလးကန္ဖင့္ႏႊဲေနတတ္တဲ့ အန္တီေမရီ ထံုးစံအတိုင္း ေလွကားက လားလာခ်ိန္ မွာ အက်င့္ပါေနၿမဲ သူ႔ေခၚသံကို ၾကားရမယ္။ သူ႔ေခၚသံနဲ႔ တစ္ၿပိဳင္တည္း ေရွးေဟာင္း တုိင္ကပ္နာရီ က ခုႏွစ္နာရီ ထိုသံုးကိုလည္း ၾကားရတယ္။
"ေဟာ ... ခုႏွစ္နာရီ၊ ဒီနာရီက ငါးမိနစ္ေတာင္ ေနာက္က်ေနတာ၊ ဆန္နီ"
အန္တီေမရီ က ပ်ာယာခတ္ရင္း ဆန္နီကို စာရြက္ပိုင္းေလးနဲ႔ ဆယ္တန္တစ္ရြက္ လွမ္းေပးတယ္။ ၿပီးေတာ့ သူ႔ကိုယ္လံုးႀကီး တအိအိနဲ႔ အျမန္ထြက္သြားေတာ့တယ္။
သူ႔အေမ စာရြက္ပိုင္းကို ဆန္နီ ဖတ္လိုက္တယ္။

"... ထမင္းစားရင္ လက္ဖက္သုပ္  ၀ယ္စား။ မာမီျပန္လာမွ ဟင္း ၀ယ္ခဲ့မယ္။ ေလွ်ာက္သြားမေနနဲ႔ ..."
ဆန္နီ က ႏႈတ္ခမ္းေတြကို စုခၽြန္လိုက္တယ္။ ၿပီးေတာ့ ထမင္းစားပြဲေပၚက လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္ ေတြကို ေဆးေၾကာ သိမ္းတယ္။ စားပြဲကို အ၀တ္နဲ႔ ေသခ်ာသုတ္ၿပီး အိမ္ေရွ႕ ထြက္ခဲ့တယ္။ အိမ္ေရွ႕ ေခါက္တံခါးကို ပိတ္တယ္၊ ၿပီးေတာ့ သံပန္းတံခါးကို ပိတ္ၿပီး ေသာ့ခတ္လိုက္တယ္။ ေသာ့ကို ႏွစ္ခါ သံုးခါ လႈပ္ၾကည့္ လိုက္ေသးတယ္။
ေသခ်ာၿပီ ဆိုေတာ့မွ လွည့္ထြက္လိုက္တယ္။

ဆန္နီ လက္ဖက္ၤရည္ဆိုင္ သြားမယ္ေလ။ လွည္းတန္းလမ္းမက လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မွာ နံနက္တုိင္း သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ မပ်က္မကြက္ ထုိင္ေနက်။ သူ႔လိုပဲ နားမၾကား၊ စကားမေျပာႏိုင္ရွာတဲ့ သူငယ္ခ်င္း သံုးေယာက္နဲ႔တူတူ ဆန္နီထုိင္ေနက်ေလ။

သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ဆန္နီစကားေျပာမယ္။ ရမယ္၊ ေရေႏြးေသာက္မယ္၊ ထမင္းစားခါနီး လက္ဖက္ သုတ္ ၀ယ္ၿပီး ျပန္မယ္။
တရွီးရွီးနဲ႔ ေလခၽြန္လာတဲ့ ဆန္နီ႔ ႏႈတ္ထမ္းေတြက ပိုၿပီး စုခၽြန္လာတယ္။
ပခံုး ေတြကိုလဲ ဟိုဘက္ေစာင္းလိုက္၊ ဒီဘက္ေစာင္းလိုက္။ ေခါင္းကိုလည္း ဘယ္ညာ ေစာင္းငဲ့လိုက္ နဲ႔ ျမစိမ္းျပာ လမ္းလြယ္ထဲကေန ဆန္နီ ျမန္ျမန္ ထြက္ခဲ့တယ္။
-------------------------------------------------------------
နံနက္ ခုႏွစ္နာရီ ထုိးၿပီးတာနဲ႔ သံုးထပ္တုိက္ႀကီး တစ္တုိက္လံုး ၿငမ္ဆိတ္သြားေတာ့တယ္။
ငွက္မ်ား အစာရွာ သြားၾကတဲ့အခါ အသိုက္အၿမံဳခ်ည္း က်န္ခဲ့သလိုပဲ။
ဒီသုံးထပ္တုိ္က အသိုက္အၿမံဳႀကီးမွာေတာ့ အၿမဲတမ္း က်န္ေနခဲ့တဲ့ ငွက္အုိႀကီး ႏွစ္ေယာက္နဲ႔ ငွက္ေပါက္စေလး တစ္ေယာက္ ရွိတယ္။
ဖိုးဘတင္ ဆိုတဲ့ ငွက္အိုႀကီးက အဲဒီအခ်ိန္ဆိုရင္ ၀ရန္တာကို ပက္လက္ကုလားထုိင္တစ္လံုးနဲ႔ ေနပူ ဆာလႈံ ထြက္လာၿပီ။

မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္က အဘြား ငွက္အိုမႀကီးကေတာ့ ၀ရန္တာမွာ ၀ါးလံုး ၀ါ၀ါေလးေတြနဲ႔ အ၀တ္စုိ ေတြ လွမ္းၿပီး သုတဆိုတဲ့ ငွက္ေပါက္စေလးကို တဟဲ့ဟဲ့ ေအာ္ရင္း အလုပ္ရႈပ္ၿပီ။
ျမစိမ္းျပာ လမ္းသြယ္ထဲက လမ္းသြားလမ္းလာ လူေရာင္စံုနဲ႕ ကားကေလးေတြကို ေငးေမာရင္း ဖိုးဘတင္က နံနက္ခင္း အခ်ိန္ကို ကုန္ဆံုးတတ္တယ္။
လမ္းသြယ္ထဲက လူအားလံုးဟာ သူတို႕ေနာက္ကို တစ္ေယာက္ေယာက္လိုက္ေနသလို လမ္းေလွ်ာက္ ၾကတယ္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ လူေတြဟာ ဒီလိုပဲ လမ္းေလွ်ာက္ၾကတယ္ ထင္ပါရဲ႕။
ေဆာင္းတြင္း ဆိုၿပီး အေႏြးထည္ထူထူ ၀တ္ထားတဲ့လူလဲ တစ္ေယာက္မွ မေတြ႕မိပါဘူး။ ဖိုးဘတင္တို႕ အညာ မွာလို ေနပူဆာ ထြက္လႈံၾကတယ္ရယ္လို႕လဲ မရွိ။ အညာမွာေတာ့ ေနပူဆာ လႈံတာကို ဇိမ္ခံၿပီး တခမ္းတနား ထြက္လႈံၾကတာရယ္။

နံနက္ ရွစ္နာရီေလာက္၊ ေနေကာင္းေကာင္း ပြင့္လာတဲ့အခ်ိန္ေလာက္ေပါ့။ ထြက္လာၾကၿပီ။ ကိုယ္အိမ္ေရွ႕ ေျမကြက္လပ္မွာ ပက္လက္ကုလားထိုင္နဲ႕ တစ္မ်ိဳး၊ ဂန္နီအိတ္ ခင္းၿပီးေတာ့ တစ္သြယ္၊ ဖင္ထိုင္ခံုးေလးေတြနဲ႕တစ္ဖံု။ ေနပူဆာလႈံဖို႕ ထြက္လာၾကၿပီ။ အလုပ္သြား၊ ေက်ာင္းသြားတဲ့လူက လြဲရင္ အိမ္မွာ က်န္တဲ့လူ အကုန္လံုး အိမ္တိုင္းအိမ္တိုင္းက ထြက္လာၾကတာပဲ။
ေနပူဆာ လႈံသူေတြရဲ႕ေရွ႕မွာ လက္ဖက္ရည္ကရား၊ ကြမ္းအစ္၊ လက္ဖက္အုပ္၊ ေဆးလိပ္ခြက္နဲ႔ တျခား စားစရာ ေသာက္စရာ ပန္ကန္ေလးေတြ (ေကာက္ၫွင္းေပါင္းတို႕၊ အေၾကာ္တို႕၊ ငါးေျခာက္ဖုတ္တို႕)ကရွိၿမဲ။ ၿပီးေတာ့ ေယာက်ၤား၊ မိန္းမ အိမ္မႈကစၥ လုပ္စရာရွိတဲ့ အလုပ္ကိုလဲ ေနပူဆာမွာ စကားတေျပာေျပာနဲ႕ လုပ္ၾကၿမဲ။

သိုးေမြးထိုးတဲ့လူ၊ ထမင္းစားခါနီး ခပ္ဖို႕ ဟင္းခ်ိဳရြက္သင္တဲ့သူ၊ ညေနစာအတြက္ ေရစိမ္ထားတဲ့ပဲကို အခြံၫွစ္ အခ်ာသတ္တဲ့သူ၊ သင္ျဖဴးရက္တဲ့သူ၊ စာအုပ္ဖတ္တဲ့သူ။
ကိုယ္အလုပ္ေလး ကိုယ္လုပ္ရင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေလးေသာက္လုိက္၊ စားစရာေလးစားလုိက္၊ စကားေလး ေျပာလိုက္နဲ႕ ေနေရာင္ေလးေၾကာင့္ လူတစ္ကိုယ္လံုးကလည္း ေႏြးလို႕။ အဲဒီအရသာ ဟာ ဘာနဲ႕မွ ကို မလဲႏို္င္ေအာင္ အရသာ ရွိပါေပရဲ႕ဗ်ာ။

ဖိုးဘတင္တုိ႕ အဘိုႀကီး အဘြားႀကီးေတြဆို ထမင္းစားရင္းေတာင္ ေနပူဆာမွာပဲ စားလုိက္ၾက တာပဲ။ အညာေဆာင္းက ေအးလြန္းေတာ့ ေနပူဆာကေန အိမ္ထဲျပန္၀င္ၾကတယ္။ ထမင္းစားေတာ့ ေနပူဆာ မွာပဲစား။ ေနပူဆာမွာ စားရတာ ပိုၿပီးေတာ့ ထမင္းၿမိန္တယ္။ ပဲရြက္ဟင္းခ်ိဳက လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္အေငြ႕ တေထာင္းေထာင္း၊ ငါးပိတစ္ခ်က္က နံနံပင္။ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အုပ္လို႕၊ ေျမပဲႏို္င္းခ်င္း ပဲသီးသုပ္၊ ၀က္သားနီခ်က္ ရဲရဲအိအိ။ အညာ ေဆာင္းတြင္းဟင္း ေတြေလ။ အင္မတန္ စားလို႕ ေကာင္းတာ ေပါ့။

အင္း...ဒီေန႕ ဖိုးဘတင္ စားရမယ့္ ဟင္းေတြ ဘာေတြပါလိမ့္။ မစဥ္းစားခ်င္ပါဘူး။ ဘာဟင္းျဖစ္ျဖစ္ ခံတြင္း ေတြ႕မယ္ေတာ့ မထင္ပါဘူး။
သတင္းစာ ေတြ၀ယ္တယ္၊ ဗလာစာအုပ္ေတြ ၀ယ္တယ္၊ ႏို႕ဆီခြက္ေတြ၊ ပုလင္းခြံေတြ၊ ပလတ္စတစ္ေတြ ၀ယ္တယ္။
ေဟာ.. ဖိုးဘတင္ အတြက္ နံနက္ခင္း ေတးသံစံု ေဖ်ာ္ေျဖေရး အစီအစဥ္၊ နံပါတ္(၁)လာၿပီ။
'အုန္း... ဆီ... အုန္း.... ဆီ'

အဲ... ဒါက ေဖ်ာ္ေျဖေရး အစီအစဥ္ နံပါတ္(၂)၊ အုန္နဲ႕ဆီၾကားမွာဆြဲၿပီး ေအာ္တတ္တဲ့ အသက္ငါးဆယ္ေက်ာ္ ေျခာက္ဆယ္တြင္း လူႀကီးတစ္ေယာက္ အုန္းဆီ သတၱဳခ်ိဳင့္ေလး ဆြဲၿပီး လာေနတယ္။ အုန္းဆီကို ဒီလို ေလွ်ာက္ ေရာင္းတာမ်ိဳး အညာမွာ မေတြ႕ဖူးတဲ့ ဖိုးဘတင္မွာေတ့ာ အ ဆန္းလိုျဖစ္လို႕ေနတယ္။ အဲဒီလူကို မ်က္စိ တစ္ဆံုး ဖိုးလတင္ လိုက္ၾကည့္ေနမိတယ္။ သူ႕အသံ တျဖည္းျဖည္း ေ၀းသြားတာကို လိုက္နားေထာင္ ရတာ နားေထာင္လို႕ ေကာင္းသလိုပဲ။

ခပ္ေႏြးေႏြး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း တစ္ခြက္ကို ဖိုးဘတင္ ၀ွဲ႕ေသာက္ရင္း ေဖ်ာ္ေျဖေရး အစီအစဥ္တစ္ ခုကို ဖိုးဘတင္ ေစာင့္ျပန္တယ္။ အလ်င္းေန႕အတြက္ အစီအစဥ္အရဆိုရင္ေတာ့ အုန္းဆီၿပီးရင္ လူ တစ္ေယာက္တည္း က အသံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕သီခ်င္းဆိုေရာင္းတတ္တဲ့ 'ဦးခ်ိန္တီး' လ်က္ဆာပဲ။
'အုန္းသီီးခူးတယ္။ အုန္ပင္ျပင္တယ္၊ အုန္းသီးခူးတယ္'
အဲဗ်ား၊ ဒါကေတာ့ ဖိုးလတင္အတြက္ အစိီအစဥ္သစ္ပဲ။

ဖိုဘတင္ မၾကားဖူေသးဘူး။ ၀ရန္တာကေန မတ္တတ္ရပ္ၿပီး ဖိုးဘတင္ၾကည့္တယ္။ အသက္ ေလးဆယ္ေလာက္ လူတစ္ေယာက္။ တုတ္တုတ္ခိုင္ခိုင္၊ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းမ်က္ႏွာေပါက္နဲ႕ ႀကိဳး တစ္ေခြကို ပခံုးေပၚတင္ၿပီး ဓားတစ္ေခ်ာင္းကို ခါးမွာခ်ိတ္ထားတယ္။ အုန္းသီးခူးတယ္၊ အုန္းပင္ျပင္တယ္တဲ့။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕က အုန္းပင္ေပါတဲ့အရပ္ဆိုေတာ့ ဒီလိုလည္း လုပ္စားလို႕ရတယ္ ထင္ပါရဲ႕။ အုန္းသီးခူးခ၊ ျပင္ခ ဘယ္ေလာက္မ်ား ရွာပါလိမ့္။

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕က အုန္းပင္ေတာ့ တကယ္ေပါတဲ့အရပ္။ အိမ္တိုင္းအုန္းပင္ရွိတယ္။ အုန္းပင္ေပါ သေလာက္ အုန္းသီးကလည္း တယ္သံုးတဲ့အရပ္ကိုး၊ ဘာမုန္႕႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ အုန္းသီးျဖဴးထားတာပဲ။ ၿပီးေတာ့ ဆီမပါ၊ ဆာမပါ အုန္းသီးနဲ႕ပဲ ဒီတုိင္းစားၾကတာကိုး။ မစားတတ္လိုက္တာ၊ အညာက ေကာက္ၫွင္းေပါင္းဆို ႏွမ္းေတာင္းန႕ဲ ႏွမ္းဆီနဲ႔ အိေနေအာင္နယ္ၿပီး အေၾကာ္တို႔၊ ပဲျပဳတ္တို႔နဲ႔ တြဲစားတာ။ မုန္႔စိမ္းေပါင္းဆုိလည္း ႏွမ္းဆီ ေမႊးေမႊးေလး ဆမ္းၿပီးစားတာ။ အုန္းသီးနဲ႔ေတာ့ မစားပါ ဘူး။ ဒီကေတာ့ အရာရာမွာ အုန္းသီး၊ အုန္းႏို႔ကင္းတာကို မရွိသေလာက္ပါပဲ။ ထန္းသီးမုန္႔၊ ငွက္ေပ်ာမုန္႔၊ မုန္႔လံုးေရေပၚ၊ သာဂူ၊ ဟာ ... မပါတာ မရွိပါဘူး။ ေရႊခ်ီဆႏြင္းမကင္းဆုိလည္း အုန္းႏို႔ ေတြ အမ်ားႀကီးထည့္ၿပီး အုန္းသီးမုန္႔ႀကီး စားရသလိုပဲ။
အညာ မွာလည္း ေရႊခ်ီဆႏြင္း မကင္းထဲ အုန္းႏို႕ထည့္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အာေနေတာ္ပဲ။ အညာေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း က ဘဲဥနဲ႕၊ ေထာပတ္နံ႕နဲ႕ အုန္းႏို႕နံ႕ကေရာၿပီး၊ မွ်ၿပီး ေမႊးတဲ့အနံ႕ေလး။ အဲဒါမွ ေရႊခ်ီဆႏြင္း မကင္းနံ႕။ အဲဒါမွ စားလို႕ေကာင္းတာ။

ၿပီးေတာ့ ဒီမွာ အုန္းထမင္းခ်က္ၾကတယ္။ အုန္းႏို႕ေပါပါရဲ႕။ ဆန္ေကာင္းပါရဲ႕၊ ဆားမပါဘူး၊ ကဲ... ဘယ္လို လုပ္မလဲ။ အုန္းထမင္းထဲဆားတည့္မခ်က္ၾကဘူး။ ေပါရႊတ္ရႊတ္နဲ႕ ဘယ္လိုမွ အရသာခံ လို႕မရဘူး။ သူတို႕ဆန္ဆိုတာလည္း ေပၚဆန္းေမႊးတို႕ ဘာတို႕ဆိုတာေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္း ေကာင္း ဖိုးဘတင္ တို႕အညာမွာ'အုန္းထမင္းဆန္' ဆိုၿပီး သတ္သတ္ရွိတဲ့ 'ခပ္ခ်ိဳဆန္' ဆိုတာေလာက္ ေကာင္းတယ္မထင္ဘူး။

ေနာက္ၿပီး သူတို႕အုန္းထမင္းခ်က္တာကလည္း လြယ္လြန္း၊ ျမန္လြန္းပါတယ္။ စားခ်င္ရင္သြား၊ ေစ်းနားမွာ အုန္းသီးျခစ္၊ ညွစ္ဆိုင္ကိုသြား၊ အဲဒီမွာ ႀကိဳက္အုန္းသီးလက္ညွဳိးထိုး၊ ဟိုက တစ္ခါတည္း အခြံခြာၿပီး စက္နဲ႕ ညွစ္ေပး လိုက္တဲ့ အုန္းႏုိ႕ယူလာ၊ အိမ္ကဆန္နဲ႕ လွ်ပ္စစ္ထမင္းအိုးထဲထည့္၊ ခလုပ္ဖြင့္ထားလိုက္။ ၿပီးၿပီ။ ခလုတ္က်ရင္က်က္ၿပီ၊ စားရံုပါပဲ။ ၾကက္သား၊ ၀က္သားဟင္းေလး တစ္ခြက္ခ်က္ထားတာနဲ႕ ဆိုင္သရက္သီး ဆီစိမ္အထုပ္ ေျဖလို႕ေပါ့။ ဒါပဲ။ လြယ္လြန္း ျမန္လြန္းတယ္။ ဖိုးဘတင္မႀကိဳက္ဘူး။ အုန္းထမင္း ခ်က္ရတဲ့ အရသာ ဘာမွမခံလိုက္ရဘူး။

အုန္းထမင္း ခ်က္စားတယ္ေဟ့ ဆိုရင္ ခ်က္မယ့္ေန႕ကို တစ္ပတ္ေလာက္ကႀကိဳၿပီး ရက္သတ္ ထားတာ။ အဲဒီတစ္ပတ္ေလာက္မွာ အုန္းထမင္း ဆန္၀ယ္ထားတယ္။ ကုလားပဲ ၀ယ္ထားတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးဖီၾကမ္း ရင့္ေပ့ဆိုတာ ၀ယ္ထားတယ္။ ၀ယ္ထားၿပီးေတာ့ ခ်က္မယ့္ေန႕ နံနက္ေစာ ေစာက် အုန္းထမင္းဆန္ကို ေရစိမ္ တဲ့ သူကစိမ္၊ အုန္းသီးခြဲတဲ့သူကခြဲ (အုန္းသီးခြဲေနတဲ့အခ်ိန္ အုန္းရည္ေသာက္ဖို႕ ေရခြက္ကိုင္ၿပီး အုန္းရည္ ေစာင့္ၾကတာကို တေပ်ာ္တပါး)။

အုန္းျခစ္ကို ဖုန္သုတ္ေရေဆးတဲ့သူကေဆး၊ အုန္းျခစ္ေအာက္က ခံမယ့္လင္ပန္းယူခ်ည္ဦး၊ အုန္းႏို႕ညွစ္ဖို႕ ေသတၱာထဲက လက္သုတ္ပ၀ါအသစ္ႏွစ္ထည္ ယူခ်ည္ဦးလို႕ ေအာ္တဲ့သူကေအာ္။
အုန္းသီးခြဲၿပီးၿပီ။ အုန္းသီးျခစ္ဖို႕၊ ညွစ္ဖို႕လုပ္ငန္းစမယ္။ လင္ပန္းသန္႕သန္႕ေပၚမွာ အုန္းျခစ္တင္၊ အုန္းသီးျခမ္းေပး။ အုန္းျခစ္ကို ေျခေထာက္နဲ႕ဖိ၊ ဖိၿပီးျခစ္ၿပီ။ တေဖြးေဖြးက်လာတဲ့ အုန္းသီးဖတ္ ေထြးေထြးေလး ေတြကို ကေလးဘ၀က အင္းမတန္ႏႈိက္စားခ်င္တယ္။ ေထြးေထြးႏုႏုနဲ႕ စားလို႕သိပ္ ေကာင္းတာ ကိုး။

အုန္းသီးျခစ္ၿပီးၿပီဆိုေတာ့ လက္သုတ္ပ၀ါအသစ္ထဲမွာ အုန္းသီးျခစ္ၿပီးသား လက္ဆုပ္ ႏွစ္ဆုပ္စာ ေလာက္ထည့္။ လက္သုတ္ပ၀ါကို လိမ္ၿပီးကိုင္၊ ေဘးနားမွာအဆင္သင့္လာခ်ေပးထားတဲ့ ေရေႏြးနဲ႕ နည္းနည္းခ်င္း ေလာင္းေလာင္းၿပီး၊ တျခားလင္ပန္းတစ္္ခုမွာ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြ ႏူးေအာင္ေခ် ေခ်ေပးရတယ္။ ၿပီးမွ ဇလံုသန္႕သန္႕ထဲ ညွစ္ထည့္လိုက္။ ၿပီးရင္ ေနာက္တစ္ခါ လက္သုတ္ပ၀ါေပၚက အုန္းသီးဖတ္ ေလးေတြေပၚ ေရေႏြးေလာင္းၿပီးေခ်။ ၿပီးေတာ့ညွစ္လိုက္။

အုန္းႏို႕ညွစ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သားဟင္းခ်က္တဲ့သူ။ ကုလားပဲျပဳတ္တဲ့သူကခ်က္ၾက၊ ျပဳတ္ ၾကေပါ့၊ ကုလားပဲက ျပဳတ္ၿပီး ၾကက္သြန္ဆီသတ္ အသံုးမပ်က္ ေၾကာက္မယ္ေလ။ သရက္ခ်ဥ္ ေပၚတဲ့အခ်ိန္ဆို သရက္ခ်ဥ္ သုပ္ဖို႕ အဆင္သင့္လုပ္ထား၊ မေပၚတဲ့အခ်ိန္ဆိုရင္ သရက္သီးဆီစိမ္ကို ခ်က္ခ်င္း လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ လုပ္တာ။ အညာအိမ္တိုင္း စဥ့္အိုးနဲ႕သိမ္းထားတတ္တဲ့ သရက္ သီးထက္ျခမ္းခြဲ ေနလွန္း ဆားသိပ္(သရက္သီးဆားဖတ္)ဆိုတာကို ေရေႏြး ေလးနဲ႕ အိစက္သြား ေအာင္ ေျဖာလိုက္ၿပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မဆလာနဲ႕ ဆီသတ္ၿပီး ေလာင္း လိုက္တာေပါ့။
မီးဖိုဖို႕ မီးေမႊးတဲ့ထင္းကိုက အုန္းထမင္းခ်က္တဲ့ေန႕မွာ မီးက်ီးေကာင္းေစမယ့္ ထင္းကို တမင္ ေမႊးရတယ္။ မန္းက်ည္းထင္း တို႕၊ ေထာက္ႀကံ့ထင္းတို႕ေပါ့။
ဒါမွ အုန္းထမင္းႏွပ္လို႕ ေကာင္းတယ္။

အုန္းထမင္းခ်က္ၿပီေဟ့ ဆိုတဲ့အခ်ိန္က်ေတာ့ မီးကလည္းအရွိန္သိပ္ေကာင္းေနၿပီ။
အိုးထဲကို ဆီထည့္၊ ဆီက်က္ရင္ ဘာေၾကာ္သလဲဆိုေတာ့ အဲဒီအခ်ိန္မွာ မွည့္၀င္းအိေနတဲ့ ဖီးၾကမ္း ငွက္ေပ်ာသီးကိုေၾကာ္တယ္။ အဲဒီေၾကာ္တဲ့ဆီနဲ႕ အုန္းထမင္းခ်က္လို႕သိပ္ေကာင္းတာကိုး (ငွက္ ေပ်ာသီးေၾကာ္္နဲ႕အုန္ထမင္းကိုလည္း အညာမွာ တြဲစားတယ္ေလ)။

ေၾကာ္ၿပီးသား ငွက္ေပ်ာသီး ႏွစ္လံုးေလာက္ကိုလည္း ေရစိမ္ထားတဲ့ဆန္ထဲမွာ ထည့္နယ္လိုက္ ေသးတယ္။
ၿပီးေတာ့မွ ဆီထဲကို အုန္းႏို္႕ထည့္ ဆီသတ္၊ တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ အုန္းႏို႕ကိုမစင့္တစင္ညွစ္ၿပီး က်န္တဲ့အုန္းဖြ႕ဲကို အလ်င္ဆီသတ္တယ္။ ဆီသတ္ၿပီးမွ အုန္းႏို႕ထည့္၊ ဆန္ထည့္၊ ဆားထည့္၊ ေရအေနေတာ္ထည့္ၿပီး မီးက်ီးရဲရဲ နဲ႕ ထားလုိက္ေတာ့တာပဲ။

ထမင္းအုိးကိုေမႊ၊ ေမႊေပးေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ငွက္ေပ်ာဖက္တစ္လက္ေလာက္ကိုလည္း ခုတ္ခိုင္းထား ရေသးတယ္။ ငွက္ေပ်ာပင္ ဆိုတာကေတာ့ အညာအိမ္ေတြမွာ အိမ္တိုင္းရွိတယ္ေလ။ ငွက္ေပ်ာ ဖက္က ေရခန္းခါနီး ထမင္းအိုးႏွပ္ေတာ့မယ္အခ်ိန္မွာ ထမင္းေပၚကေန အုပ္ေပးရတာ။ ငွက္ေပ်ာ ဖက္ေပၚကမွ ဒန္အိုးအဖံုးအုပ္ေပါ့။ ဒါမွ အေငြ႔ေတြ အျပင္သိပ္မထြက္ဘဲ ထမင္းနပ္လြယ္မွာေလ။
ထမင္းအိုး နပ္ၿပီဆိုေတာ့လည္း ၾကက္သားဟင္း၊ ပဲေၾကာ္၊ သရက္သီးဆီစိမ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳတို႕နဲ႕ တခမ္းတနား အရသာခံၿပီး စာၾကတာ။ စားလို႕အင္မတန္ေကာင္း တာပဲ။ ဒီရန္ကုန္အုန္းထမင္နဲ႕ တူကို မတူဘူး။ အတူတာကေတာ့ အုန္းသီးခ်င္းကို မတူတာ။ အညာအုန္းသီးအရသာက ေလးၿပီးခ်ိဳတယ္၊ ရန္ကုန္ အုန္းသီး က ေပါရႊတ္ရႊတ္နဲ႕အခ်ိဳေပါ့တယ္။

ဆက္ရန္
.

2 comments:

ျမတ္ႏိုး said...

အစြဲၾကီးစြဲမိပီေဟ့...

အမေရ႔..အညာစာေတြ ေတာင္ မွာစားရမလို ျဖစ္ေနပီ..

ကိုေဇာ္ said...

အုန္းဆီသည္ေတြ ေအာ္သံ ၾကားရင္ ငယ္ငယ္ကကို ျပန္သတိရမိတယ္။
မရဘူး စားမယ္ ဆိုျပီး အတင္းကို ေခၚခိုင္းခဲ႔တာေလ..
ဘာမွန္း ညာမွန္းမွ မသိတာကိုး...