Saturday, October 23, 2010

ရွှေစင်ဦး ကြိုက်တဲ့အညာဟင်းလေးများ (၉)



အညာဟင်း လေးတွေ မချက်ဖြစ်တာတော်တော် ကြာသွားပါပြီ..... ဒီနေ့တော့ ကျနော် လည်း နဲနဲအားနေ စားချင်တာလေးတွေ ရှိနေလို့ ကိုယ်တိုင်ဘဲ ဟင်းချက်ဖြစ်ပါတယ်...။

ဒီဟင်းလေးတွေ ကတော့ ကျနော် တို့ အညာမှာ စားလေ့ရှိတဲ့ အညာဟင်းစစ်စစ်လေးတွေပါ...၊ အရင်ဆုံး ချက်တာကတော့ ဟင်းလေးချက်ပေါ့ဗျာ... အညာမှာ ဝက်သားနီချက် ဟာ နံမည်ကြီးသလို ဟင်းလေးချက် ကလည်း နံမည်ကြီးပါတယ်.. ။

ဟင်းလေးချက် ချက်ရင် သရက်သီးခြောက် ရှိရပါတယ်... နောက် မရမ်းသီးခြောက်...ဇီးဖြူသီးခြောက် ဒါမှ မဟုတ် အစိုပေါ့.. တကယ့် ဟင်းလေး ချက်ဆိုရင် ဖန်ခါးသီး ပါထဲ့ ချက်တယ် ပြောတာဘဲ.. ကျနော် တို့တော့ ဖန်ခါးသီး ထဲ့ မချက်ဘူးပါဘူး...။

အခုချက်တဲ့ အထဲ မှာတော့ သရက်သီးခြောက် နဲ့ ဆီဖြူသီး ဘဲ ပါပါတယ်... ပထမဆုံး ဝက်သား သုံးထပ်သား ကို ဂျင်းကြက်သွန်ဖြူ နဲ့ နဲနဲလောက် နူးအောင်ပြုတ်ထားပါတယ်... နောက်ထပ် သရက်သီး ခြောက်နဲ့ ဆီဖြူသီး ကိုလည်း ပြုတ်ထားပါတယ် သရက်သီးနူး ရင် အခါးရည်တထပ်လောက် သွန်ပြီး နဲနဲ ညက်အောင် ထောင်းပါတယ်... ။

ဆီဖြူသီး ကိုလည်း အစေ့ထုတ်ပြီး ထောင်းပါတယ်.. အဲဒီ ထောင်းထားတာ ၂မျိုးကို ဆီသပ်ပြီးရင် ဝက်သား နဲ့ ရောလိုက်ပြီး တခါထဲ ဝက်သားနူးပြီး အိသွားအောင် ရေဖြေးဖြေးချင်း ထဲပြီး တည် ထားပါတယ်... အားလုံး နူးသွား ရင်တော့ မွှေးပျံ့ နေတဲ့ ဝက်သားဟင်းလေး ချက်တခွက် ရပါပြီ ဗျာ..။

ရက်ပေါင်းများစွာ အထားခံပါတယ်... ထမင်း လည်း တကယ်မြိန်ပါတယ်....။

နောက်တခွက် ကတော့ ဗူးရွက်ဟင်းရည်ပါ... ကြက်သွန်ဖြူ ပုဇွန်ခြောက် နိုင်နိုင် နဲ့ ငါးပိလေး နဲနဲ ထည့်ပြီး  ဟင်းရည်ကျအောင် တည့်ထားရပါတယ်.. စားခါနီးမှ ပြန်ပူအောင်လုပ်ပြီး ဘူးရွက် နုနုလေး တွေ ခပ်ထား ပါတယ်... ပူပူချိုချို လေး တဖူးဖူးမှုတ်သောက်ရင် ထမင်းလေး လျှောကနဲ ကျသွားစေပါတယ်...။

နောက်တခွက် ကတော့ အညာ ငရုပ်သီး ထောင်းလေးပါဘဲ ထမင်းပိုဝင်စေပါတယ်....။

နောက် ဟင်းတမျိုးကတော့ ဆတ်သားခြောက်ဖုတ် ပါ... ဆတ်သားအစစ်ပါ... ကျနော် တို့ မန္တလေး မှာ တော့ ဈေးတော်တော် များများ မှာ အမဲသားခြောက် ကို  အမဲသားခြောက် လို့ ပြောမရောင်းပါဘူး... ဆတ်သားခြောက် လို့ဘဲ ပြောကြ ပါတယ်... အခု ဟာကတော့ ကျနော် လည်း အမဲသား မစားတော့ တကယ့် ဆတ်သားခြောက် အစစ် ရမှဘဲ စားဖြစ်ပါတော့တယ်..... ဆီရွဲရွဲ လေး ဆမ်းထားတယ် ကောင်းမှ ကောင်းပါ..... ။

မန္တလေး မှာ အမဲသားခြောက် ကို ဆတ်သားခြောက် လို့ ဘာကြောင့် ခေါ်တယ် ဆိုတဲ့ အင်္ဂလိပ်မင်း များ လက်ထက် က ရာဇဝင် ကို လူထုဒေါ်အမာ လား မသိ ပြောဘူးပါတယ်.. မှတ်သား ထားသူများရှိရင် ကော့မန့် ရေးပေးစေချင်ပါတယ် .. ကျနော် မေ့တေ့တေ့ ဖြစ်နေလို့ပါ.... ။

လေးစားစွာဖြင့်
စာရေးသူ - ရွှေစင်ဦး
.

34 comments:

  1. မမေရႊစင္

    ပူးေတ ဟင္းေတြ လာငမ္း (အဲ) လာစားသြားတယ္ေနာ္... ဟင္းေလးခ်က္ကို စိတ္ဝင္စားတယ္... တခါမွ မၾကားဖူးဘူး။ တခါေလာက္ စမ္းခ်က္ၾကည့္ဦးမယ္.... ဗူးရြက္က ပူးေတအႀကိဳက္ဆံုးထဲက တမ်ိဳးပဲ...

    မမေရ ပူးေတ ဒီတေလာ အလုပ္ေတြ အရမ္းရႈပ္ေနလို႔ မေရာက္ျဖစ္တာ ခြင့္လႊတ္ပါေနာ္...

    ခင္မင္စြာျဖင့္
    ခ်စ္ညီမ ပူးေတ

    ReplyDelete
  2. မမေရႊစင္..

    ဗူးရြက္ဟင္းခ်ိဳေလး ျမင္ေတာ့ တအားဗိုက္ဆာသြားတယ္။ မစားရတာ ေလးႏွစ္ရွိသြားျပီ။ ဇီးျဖဴသီးနဲ႔ သရက္သီးေျခာက္ ၀က္သား? တခါမွ စားဖူးဘူး။ စားေကာင္းမယ့္ပံုေနာ္။

    မမေရ ပိုစားထားပါေနာ္။ ညီမကလည္း အခုထဲက ဟင္းစာရင္းေ ရးမွတ္ထားပါတယ္။ မမဆီလာလည္တဲ့အခါ စားဖို႔ (ခ်က္ေကၽြးရင္ေပါ့့ ဟဲ)

    ReplyDelete
  3. ဘယ္သူမွမလာေသးခင္ ထိပ္ဆုံးပိုင္းကေနဦးေအာင္ လာဆြဲသြားတယ္။ ညီမေလးက ၀က္သားမစားေတာ့ ဆတ္သားေၿခာက္ရယ္၊ ဗူးရြက္ဟင္းခ်ိဳရယ္၊ ငရုတ္သီးေထာင္းရယ္ အ၀ဆြဲသြားပါတယ္။ း))

    ခ်စ္ညီမေလး

    ReplyDelete
  4. အမ ..အိမ္လာလည္ရင္ ခ်က္ေကြ်းေနာ္... ညာပီး ဟိုတခါအမလို ဆိုင္ေခၚမသြားနဲ့..အမလက္ရာ အညာဟင္းစစ္စ္ စားၾကည့္ခ်င္တယ္။

    ျမတ္ႏီုး

    ReplyDelete
  5. မေရႊစင္ဦး အပင္ပန္းခံတင္ေပးထားတဲ့ ၀တၳဳအပိုင္းေတြေရာ ကိုုယ္တိုင္ေရးတဲ့ အမွတ္တရေလးေတြကိုပါ လာဖတ္ျဖစ္ပါတယ္။

    link ကို အခုမွ ခ်ိတ္ျဖစ္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  6. ၀က္သားဟင္းနဲ႕ ဗူးရြက္ ဟင္းခ်ိဳနဲ႕ ေလြးပစ္လိုက္တယ္ဗ်ိဳ႕
    ခ်စ္ခ်စ္ႀကီးရဲ႕ ခ်စ္ခ်စ္ႀကီးက ကံေကာင္းလိုက္တာပ
    ေနဦး မိန္းမရမွ မမေခၽြစင္ ဆီပို႕ ၿပီး ဟင္းခ်က္နည္း သင္ခိုင္းဦးမယ္။

    ReplyDelete
  7. အညာဟင္းေလးေတြ လာေငးသြားတယ္။
    ထမင္းထစားဖို႔ ပ်င္းေနတုန္း ဖတ္လိုက္မိိတာ အခုေတာ့ ဗိုက္တကယ္ဆာသြားျပီ။

    (ျမစ္က်ဳိးအင္း)

    ReplyDelete
  8. အညာသားဆုိေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္း နဲ႔ မန္က်ီးရြက္ ခ်င္ဟင္းေလးကုိၾကိဳက္တယ္ မေရႊဇင္ ငရုတ္သီးေထာင္းေလး မသြားၿပီေနာ္

    ReplyDelete
  9. ဗူးရြက္ဟင္းရည္ကို ပါဆယ္ထုပ္ျပီး ပုိ႕ေပးပါ း)

    ReplyDelete
  10. ဇီးျဖဴသီးေလးျမင္ေတာ႕ သြားေရ အေတာင္႔လိုက္က်တယ္
    တင္တင္ခ်င္း ေရာက္လာတယ္ ေကာ္မန္႕ေပးမလို႕လည္း လုပ္ေရာ မီးပ်က္သြားတယ္
    ဒါေၾကာင္႕ ခုမွျပန္ေရာက္လာရတယ္..
    အေပၚကလူေတြစားသြားၾကလို႕ ဟင္းခြက္ေလးေတာင္ အေတာ္ေသးသြားျပီ။
    ငရုပ္သီးေထာင္းကလည္း စားခ်င္စရာ
    ဆတ္သားကေတာ႕ ညီမတို႕ကခ်င္ျပည္နယ္မွာလဲ စားၾကတယ္.. ေပါလဲေပါတယ္.. ဆိတ္သားဆို ငယ္တုန္းက စားေတာင္ မစားဖူးဘူး ဆတ္သားဘဲ အစားမ်ားၾကတယ္..
    တအားၾကိဳက္
    လြမ္းေတာင္ လြမ္းသြားျပီ။ ရွလြတ္.................

    ReplyDelete
  11. ထမင္းစားမေကာင္းဘူးဗ်ာ။
    ဘာေတြ စားခ်င္ေနမွန္းကို မသိဘူး။
    ႏွစ္ရက္ရွိျပီ စိတ္ထင္ရာေတြ ေလွ်ာက္စားတာလည္း ဘာမွမဟုတ္ဘူး။ အဲဒီဟင္းေလးေတြ စားရရင္ေတာ႔ ေကာင္းသား။ အခုေတာ႔ ေခါက္ဆြဲထုပ္ပဲ စားဦးမယ္ ပ်င္းလို႔...

    ReplyDelete
  12. ဟင္းေလးခ်က္ကိုစားခ်င္လို႔ အကုန္ေရာၿပီး ပရက္ရွာကိုကာနဲ႔ ခ်က္လို႔ရလား ပ်င္းလို႔ :D

    ReplyDelete
  13. ဟယ္
    အစ္မေရႊစင္
    သားကိုသိပ္ေနရင္း ဆတ္သားေျခာက္နံ႕ ရလို႕၊ ခေလးအိပ္တာနဲ႕ ကြန္ျပဴတာဖြင္႔ႀကည္႔လုိက္တာ အစ္မေရႊစင္ခ်က္ျပီးတင္ေနတာကိုး။
    အေတာ္ပဲအစ္မရယ္ အစပ္အဟပ္ကလည္းေကာင္း ေတာ႔ အကုန္စားပါရေစေတာ႔။

    ဒါနဲ႕ အစ္မေရႊစင္ အမဲသားေျခာက္ကို ဆတ္သားေျခာက္လုိ႕ ေခၚတာ ကၽြန္မျဖင္႔ အခုမွသိတယ္။

    ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ငရုပ္သီးေထာင္းေလး လုပ္နည္းေျပာျပေပးပါေနာ္။

    ReplyDelete
  14. အညာဟင္းေလးေတြေမွ်ာ္ေနတာ ခုမွပဲခ်က္ေတာ႔တယ္မေ႐ႊစင္....ေအာက္ျပည္ကဟင္းထက္အညာဟင္းနဲ႔ေတာင္ေပၚဟင္းကိုပိုႀကိဳက္တယ္...
    ၀က္သားနဲ႔သရက္သီးဟင္းေလးခ်က္အိမ္မွာအေမခဏခဏခ်က္တယ္...ဆီးျဖဴသီးေတာ႔ေထာင္းပဲစားတယ္...ဒါ ေတာင္အျမဲမဟုတ္ဘူး... ဖန္လို႔ဆိုၿပီးအဖြားတို႔အေမတို႔ကသိ္ပ္မစားၾကဘူး...ဗူး႐ြက္ေၾကာ္/ဟင္းခ်ဳိအရမ္းႀကိဳက္...ဆတ္သား ေျခာက္လည္းႀကိဳက္တာပဲ...အိမ္ကိုလာေရာင္းရင္အ ျမဲပဲ ၀ယ္၀ယ္ထားတာ...မွာလည္းမွာထားတယ္ဆိုရင္အ စစ္စားရတယ္.. အညာင႐ုတ္သီးေထာင္းေတာင္မေန႔ကေထာင္း ေသးတယ္..မတင္ရေသးဘူး..ေနာက္မွတင္ဦးမယ္

    သြားေရက်ေအာင္လုပ္တယ္

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  15. ဟင္းေလးခ်က္စားခ်င္လိုက္တာ..ဝက္သားစားလို႕ မရတာကခက္တယ္..ခုမွျပိတၱာျဖစ္ေတာ့တယ္..
    အေမရိကမွာေတာ့ ဗူးရြက္ကလဲ အလြယ္တကူရေတာ့ ဗူးရြက္ဟင္းခ်ိဳေလး ေသာက္ျဖစ္တယ္..အိမ္မွာ ဗူးစင္နဲ႔ ေဂၚရခါးစင္ရွိတယ္ေလ..ခ်ဉ္ေပါင္ခင္းလဲရွိ..၊ ဇီးျဖဴသီးပဲရွားတာ တခါတေလမွ ကိုရီးယားဆိုင္ေတြမွာရတယ္..သရက္သီးစိမ္းစားသီးကလဲဝယ္လို႔လြယ္ေတာ့ ကိုယ့္ဖာသာ ပိုးတီခ်ဉ္လုပ္ထားတယ္..ပစၥည္းေတြကေတာ့ အကုန္ရွိပါရဲ့ ..မခ်က္တတ္တာကခက္တယ္..

    ReplyDelete
  16. အား မမေရႊစင္ ဗူးညြန္႕ဟင္းခ်ဳိနဲ႕ ငရုတ္သီးေထာင္းၿမင္လိုက္တာ ရင္ထဲမွာဟာသြားတယ္ အရမ္းစားခ်င္လို႕ နက္ၿဖန္ငရုတ္သီးေထာင္းစားဦးမယ္
    ဘူးညြန္႕ကေတာ႕ဒီတခါၿပန္မွပဲ
    :|

    ReplyDelete
  17. ဗူးရြက္ဟင္းခ်ိဳေလးနဲ ့ဆီးျဖဴသီးေထာင္း...ေကာင္း
    မွေကာင္းပါပဲရွင္။

    ReplyDelete
  18. အညာဟင္းပူပူေလးစားၿပီး ..
    မ်က္စိေလးလာလို ့..အိပ္ၿပီဗ်ာ

    ReplyDelete
  19. ခ်က္ခ်င္းကိုဗိုက္ဆာလာျပီ..။တကယ္...။
    ကၽြန္ေတာ္တို့ျမို့မွာလည္း အမဲသားကို ဆတ္သားေျခာက္
    ပဲေျပာေရာင္းျကတယ္...။အင္းး ဆာဆာနဲ့ ရွိတာေလးပဲ
    သြားေလြးလိုက္ဦးမယ္ဗ်ာ။

    ReplyDelete
  20. ငရုတ္သီးေထာင္းေလးမ်ားေထာင္းထားလိုက္တာ စားခ်င္စရာ၊ ဗူးရြက္ဟင္းခ်ဳိေလးကလည္း အဖူးေလးေတြေရာ၊ ဇီးျဖဴသီ၊သရက္သီးခ်က္ ၀က္သားစားခ်င္တယ္၊ သံုးထပ္သားမဟုတ္ရင္ေရာ ေကာင္းမွာပါပဲ၊ မေရႊစင္ခ်စ္ခ်စ္ႀကီးက ကံေကာင္းတယ္၊
    ဗိုက္ေတြျပန္ဆာလာၿပီ၊
    ခင္မင္ေလးစားလွ်က္

    ReplyDelete
  21. ရန္ကုန္ျပန္ရင္စားမဲ့ဟင္းစာရင္းမွာ
    မွတ္ထားလိုက္ၿပီအမေရ...
    ဖတ္ေနရင္းနဲ႕ဗိုက္ဆာလာလို႕
    ထမင္းေတာင္ထစားပလိုက္တယ္..

    ReplyDelete
  22. ၀ါးးးးးးးးး မေရႊစင္ ဟင္းေတြအကုန္ႀကိဳက္တယ္။
    ဆတ္သားေျခာက္ကို အႀကိဳက္ဆံုး။
    ဆတ္ေျခာက္မြေၾကာ္နဲ႔ ထမင္းပူေလး ဆီဆမ္း စားလိုက္ရရင္ ....... ရွလြတ္ ...
    ဗူးရြက္ဟင္းခ်ဳိေတာ့ တေန႔က အန္တီတေယာက္ ေပးလို႔ စားရတယ္။ ဆီးျဖဴသီး သရက္သီးေျခာက္နဲ႔ ခ်က္တဲ့ ၀က္သားဟင္း စားခ်င္လိုက္တာ ......
    ဗိုက္ဆာတယ္ ဗိုက္ဆာတယ္ အမႀကီးေရ ...
    ခုမွ မီးထြန္းပြဲကျပန္လာလို႔ မေရႊစင္ဟင္းေတြ အိပ္ခါနီးမွ သြားရည္တယိုယိုနဲ႔ ဖတ္သြားတယ္။

    ReplyDelete
  23. ဟင္းေတြ အားလံုး ပါဆယ္နဲ ့ပို ့ေပးပါလားဟင္
    မစားဖူးလို ့

    ReplyDelete
  24. I like all of ur anyar curries.I miss buu leaves soup especially.I can buy buuthee n zeephyuthee at INDIAN shop but not leave.In winter,buu leaves soup,hnanphatchin n round green eggplant curry r the best in my childhood .This week,the temperature drops 0 n - in Geneva.I miss my mom's winter anyar curries by reading ur post.Thanks for sharing.HAPPY THIDINGYUT......Gyidaw

    ReplyDelete
  25. TROUBLE!!Ma Shwezin..........I,m hungry at dawn,at 3o'clock,looking again ur curries.What a poor.I only have to have bread n cheese:(........Gyidaw

    ReplyDelete
  26. မႀကီးေ႐ႊစင္......

    ဗူး႐ြက္ ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ ဆတ္သားေျခာက္ပဲ စားခ်င္တယ္ဗ်ာ......။
    တစ္ကယ္ပဲ......။
    (တမ္းတေဆြးေျမ႕ေစသာေလသံျဖင့္ ေျပာပါ၏)

    ခင္မင္ျခင္းအားျဖင့္.....
    ဏီလင္းညိဳ

    ReplyDelete
  27. ဗူး႐ြက္ ဟင္းခ်ိဳ..ဗူး႐ြက္ ဟင္းခ်ိဳ....ဗူး႐ြက္ ဟင္းခ်ိဳ

    ReplyDelete
  28. အစ္မေရ.. ေနာက္ေနာက္ေျပာင္ေျပာင္ေသာ္ လည္းေကာင္း အတည္ေသာ္လည္း ေျပာမိတဲ႔ စကားေတြ ထဲမွာ အမွားပါခဲ႔ျပီး ကာယကံ ၊ ဝစီကံ နဲ႔ ပတ္သတ္ေသာ အျပစ္မ်ားကို ခြင္႔လႊတ္ပါရန္ ေလးစားစြာ ဝန္ခ်ကာ ရွိခိုး ေတာင္းပန္ပါတယ္ အစ္မ။

    အစ္မလည္း စိတ္၏ ခ်မ္းသာျခင္း ၊ ကိုယ္၏ က်န္းမာျခင္းနဲ႔ ျပည္႔စံုပါေစ။

    ReplyDelete
  29. ေက်းဇူးပဲအစ္မေရ.. ေနာက္ႏွစ္ ႏွစ္ပတ္လည္ေန ့အတြက္ ဟင္းအမယ္ေတြ ထပ္ရတာေပါ့။

    ReplyDelete
  30. ဆတ္သားေၿခာက္ဖုတ္ကိုေတာ႔ သြားရည္က်သြားၿပီ။ ဗူးရြက္ဟင္းခ်ိဳလဲၾကိဳက္တယ္။ လင္႔ခ္ေလးယူသြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  31. ငရုတ္သီးေထာင္းနဲ႔ဆတ္သားေျခာက္စားခ်င္တယ္။
    ခုဆို စစ္ကိုင္းဘက္က ဆိတ္သားေျခာက္ဆိုၿပီး စားရတယ္။ ဟုတ္မဟုတ္ေတာ့ မသိဘုူး။ အသိက ပို႔ေပးတာ။

    ဆိတ္ေတြ ဒီေလာက္ေပါလား စဥ္းစားမေနေတာ့ဘူ:))

    မအယ္

    ReplyDelete
  32. မမေ႐ႊစင္ ခုမွေရာက္ေတာ့ ပန္းကန္ေတာင္ မေဆးရေတာ့ဘူး စင္ေပၚက ပန္းကန္ေတြပဲ ၾကည့္ၿပီး ျပန္ၿပီ :P

    ReplyDelete
  33. မမေရႊစင္ၾကီး ...က်ေနာ္အေတာ္ေနာက္က်သြားျပီ
    ပန္းကန္ေတာင္မျမင္ရေတာ့ဘူး....အညာငရုတ္သီးေထာင္းေလးၾကိဳက္တယ္
    မန္းလာရင္ ခ်က္ေကၽြးမလား...။

    ခင္တဲ႔
    မိုးေငြ႔

    ReplyDelete
  34. မေရႊစင္ေရ...
    မခ်စ္ေျပာသလိုဘာဆိုဘာမွမက်န္ေတာ့မွာေသခ်ာေပမယ့္
    ပံုေလးေတြၾကည့္ကာ သြားရည္က်ျဖစ္ေအာင္က်ခဲ့ပါ တယ္။ ဒီရက္ပိုင္း ခံတြင္းပ်က္ေနတယ္။ ဒီဟင္းစပ္ကို ခ်က္စားဦးမယ္။ ငရုပ္သီးဆားေထာင္းစပ္စပ္ေလးနဲ႕ေပါ့။

    ReplyDelete

thank you to say so