Wednesday, April 14, 2010

သင်္ကြန်တွင်း မှာ အားလုံးစားဘို့ အတွက် မန္တလေးကြာဇံချက်


ကျနော်တို့ မန္တလေး မှာ သင်္ကြန်တွင်း ဆိုရင် အိမ်တွေမှာ မိသားစု စုံကြတယ်..၊ ကျောင်းပိတ်..ရုံးပိတ် ဆိုတော့  လူစုံတာပေါ့ .. ဒီလို အချိန်မှာ တခုခု လုပ်စားလေ့ ရှိကြပါတယ်..၊ မုံတီ.. မုံဟင်းငါး.. ကြာဇံချက်.  .မြီးရှည်.... လိုမျိုးပေါ့...၊ ကျနော် တို့ အိမ်မှာတော့ မုံတီ နဲ့ ကြာဇံ ကို အများဆုံး လုပ်စားလေ့ ရှိပါတယ်..။

အခုလည်း ကျနော် သင်္ကြန်ပိတ်ရက် မှာ ဘာလုပ်စားရရင် ကောင်းမလည်း လို့ စဉ်းစားရင်း ကြာဇံ ချက်စား ပါတယ်..၊ မုံဟင်းငါး ကတော့ နှစ်တိုင်း လုပ်စားဖြစ်ပါတယ်.. ဒါပေမဲ့ ပင်လယ်ပြာ က မုံဟင်းငါး အစို ထုတ် ကို ဝယ် ချက်လိုက်တာပါ..၊ ဒီနှစ်တော့ ရွှေစင်ဦး လက်ရာလေး မပါမှာ စိုးလို့ မန္တလေး ကြာဇံချက် လေးဘဲ ချက်လိုက်တယ်..။

အညာဟင်းလေး တွေ ချက်တော့ ကိုဆိုဆီ လား မသိ မေးဘူးတယ်.. ဘာလို့ အညာဟင်း လေးတွေလို့ ခေါ်တာလည်း တဲ့.. ကျနော် ကလည်း ပြန်ရှင်းပြလိုက်ပါတယ်.. အညာသူလေး ချက်လို့ အညာဟင်း လို့ပြောတာပါလို့ .. အခုလည်း မန္တလေး ကြာဇံချက် ဆိုတော့ တခြားမှာ လည်း ချက်တာပါဘဲ ဆိုရင် ကျနော် ကြိုဖြေထားလိုက်ပါတယ်.. မန္တလေး သူလေး ချက်လို့ မန္တလေး ကြာဇံချက်လို့ ခေါ်တာပါလို့..။

အမှန်တော့ဗျာ.. အညာစာ ဆိုတာ.. အညာမှာ စားလေ့ ရှိတဲ့ ဟင်းလေးတွေ့ပေါ့... တခြားမြို့ တွေမှာ လည်း စားပါတယ်... ပြောရရင် ကျနော်တို့ အညာမှာ ငါးပိရေကျို လိုမျိုးက တခါတရံမှ စားတာပါ.. အများဆုံး ကတော့ ငံပြာရည်ချက်တို့ ငရုပ်သီးထောင်း တို့ကို ပိုအစားများပါတယ်.. နောက်ပြီး ဂွေးထောက်ရွက် လိုမျိုး ဆိုရင် အရင်က ဆိုရင် အိမ်တိုင်း မှာ ဂွေးထောက် နွယ်တွေရှိတော့ တခါစာ ကြော်တာမျိုး ဟင်းရည်လိုမျိုး ကတော့ အမြဲတန်း ချက်ဘို့ လွယ်နေတာကိုးဗျ..။

နောက်ပြီး ဟင်းရွက်စုံ ဟင်းရည်လိုမျိုး ဆိုရင် အညာမှာ အပူပိုင်း အပင်တွေ က ပေါတယ်.. ပိုပြီးတော့ ဟင်းရွက်လည်း စုံတယ်.. ချက်လည်း စားလေ့ရှိတယ်...၊ ဟင်းရွက်စုံ ကြော်ချက်လေး ထဲမှာ ငရုပ်သီး ခြောက်တောင့်် လေးတွေ မီးကင်ထည့်ပေါ့... ဒါမျိုးလေး တွေ အညာ မှာ အစား များတာလေး တွေကို အညာ ဟင်းလေး တွေလို့ ခေါ်တာပါ...နောက် နို့ခဲ ချက်တို့ဘာတို့ပေါ့....။ 

ကဲ.. စကား ကောင်းနေတာ နေတာ နဲ့ ကြာဇံချက် တဲ့ အဆင့် မရောက်တော့ဘူး... စလိုက်ကြရအောင်ဗျာ.. အပေါ်မှာ ပါတဲ့ အတိုင်းပါဘဲ ပိတ်စွယ် နုနုလေး တွေ ဖြတ်ထားတယ်.. ၊ တချို့ ကြာဇံ ရောင်းတဲ့ ဆီမှာ ပိတ်စွယ် အပင်လိုက် ကြီးတွေ ထည့် ချက်ပြီး ပိတ်စွယ် ကို သတ်သတ်တောင် ထည့်စားလို့ ရပါတယ်.. ကျနော် ကတော့ သေးသေးလေး တွေလှီးထားပါတယ်...၊ နောက် မှိုခြောက်ပန်းခြောက် (ကြွက်နားရွက်)..၊ ပဲပြားခြောက်.. ကြာဇံ အားလုံး ရေစိမ်ပြီး အသင့်ပြင်ထားပါတယ်...၊ ကြက်သွန်နီ.. ဖြူကို အခွံသင် ထားပါတယ်..၊ ကြက်သွန်နီ ကို အလုံးလိုက် ကြက်သွန်ဖြူကို အမြှောင်းလိုက် ဆီသတ်ပါတယ်.. စိမ်းစော် မနံအောင်လို့ပါ..။

စစခြင်း ကြက်သားပြုတ်ထားပါတယ်.. ကြက်ပြုတ် ရည် ထဲကို ခုနက ကြက်သွန် နီဖြူ ထည့်ပါတယ် .. ငံပြာရည် (ကြာဇံချက် ရင် ငံပြာရည် ကောင်းကောင်း မွှေးမွှေးလေး သုံးရပါတယ်) ဆား အချိုမှုံ ထည့် ပါတယ်...၊ ပြီးတော့ ပိတ်စွယ်လှီးပြီး သားလေးတွေ ထည့်ပါတယ်..။

ဘဲဥပြုတ် (ကြက်ဥ မသုံးရ ညှီပါတယ်၊ ဘဲဥက ဘေး အကာ လည်း မာတော့ ပိုကောင်းပါတယ်) ပါးပါး လှီးထည့် ပါတယ်..၊ ငါးဖယ် ကို ပါးပါးလှီးထည့် ပါတယ်..၊ ကြက်သားတွေ ကိုတော့ ဆယ် ထားလိုက် ပါတယ်..၊ ချစ်ချစ်ကြီးက ကြက်ပြုတ်ရည်တော့ သောက်တယ်.. ကြက်သား ဖတ်တော့ မစားဘူး...၊ ကြက်သားဖတ် တွေကို နွှင်ထား လိုက်ပါတယ်.. ကိုယ်စား မှ ထည့် စားပေါ့.. အခုတောင်မှ ဓါတ်ပုံ ရိုက်တဲ့ ထဲ ပါမလာ ဘူး.. ကိုယ်ဘာသာ ထည့်သာ စားလိုက်ကြ ပါတော့ နော်..။

သြ.. ကြာဇံ တွေကိုတော့ ခုနက ဆီသတ်ထား တဲ့ ဆီကျန် တွေထဲမှာ ထည့် ပြီး နဲနဲ ကြော်လိုက် ပါသေး တယ်..၊ နို့မိုဆိုရင် ကြာဇံဖတ် တွေက ပျော့လွယ်လို့ပါ..၊ အားလုံး အစာတွေစုံ ပြီး ဟင်းရည်အိုး မွှေးပြီး ကျလာပြီ ဆိုမှ .. ကြာဇံ ခတ်လိုက်ပါတယ်.. ပဲပြား ထည့်လိုက်ပါတယ်....(ငရုပ်ကောင်း ကြိုက်သူများ ကိုယ့် ပန်းကန် ထဲ ကိုယ် ဖြူးစားပါ) ကဲ... စားလို့ ရပြီနော်.. မန္တလေး ကြာဇံချက်...။

ငါးဖယ် ကတော့ ကြာဇံ တမယ်ထဲ ဖြစ်နေလို့...ကြာဇံ အိုးက ပိုတဲ့ ငါးဖယ်လေး တွေကို ပါးပါးလှီးပြီး ကြက်သွန်.. သံပရာသီး.. နံနံပင်နဲ့ သုတ်ပါတယ်..၊ အမှန်တော့ ဂေါ်ဖီလေး ပါးပါးလှီး.. ရှောက်ရွက်နုလေး ပါးပါး လှီးထည့် ရင် ပိုကောင်းပါတယ်.. ဈေးက ဝယ်ဖို့ မေ့လာလို့ပါ... ငါးဖယ်က လည်း အစစ်ရချင်လို့ ခြစ်တာ စောင့်နေတော့ ကြာသွားတာနဲ့ မေ့လာခဲ့ပါတယ်..၊ အစာ မစုံ ပေမဲ့ ကောင်းပါတယ်ဗျာ.. ငါးဖယ် အစစ်လေး ဆိုတော့ ထုတ်ထုတ် ထုတ်ထုတ် နဲ့ နေတာဘဲ .. ကဲ.. စားနိုင်ပါပြီး ငါးဖယ်သုတ် ကလေး...။

ရေလိုက်ပက်နေရတာနဲ့ မောသွားတဲ့ ချစ်သော ဘလော့ဂါ များနဲ့ စာဖတ်သူများ အဝသာ စားသွားကြပါ.. အားမနာကြပါနဲ့... အပြန်မှာ သူငယ်ချင်း ချစ်ကြည်အေး တိုက်တဲ့ ဖာလူဒါ များလည်း ဝင်ရောက် သုံးဆောင် သွားကြပါအုန်းနော်....။

အားလုံး နှစ်သစ်မှာ ပျော်ရွှင်နိုင်ပါစေ

လေးစားစွာဖြင့်
စာရေးသူ-ရွှေစင်ဦး
.

20 comments:

  1. မႏၱေလးၾကာဇံခ်က္ေလး လာေငးသြားတယ္ း))
    ခုလို သႀကၤန္အခါ ၾကာဇံခ်က္ေလး ေကၽြးတာ သာဓုပါ။ သက္သက္လြတ္ဆိုေတာ့ စားမရဘူးေပါ့ေနာ္ း(((
    ႏွစ္သစ္မွာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ။

    ReplyDelete
  2. သတ္သတ္လြတ္စားလို့ ..စားေသးဘူးးးးသျကၤန္ပီးမွ လာစားမယ္

    MN

    ReplyDelete
  3. အမငါးဖယ္သုတ္က ျကက္သြန္နီလီွးတာ ျကီးေနတယ္..
    ပါးပါးလီွးေပးပါ။

    MN

    ReplyDelete
  4. ေရလာေလာင္းရင္း ၾကာဇံခ်က္ပါ အားေပးသြားတယ္ဗ်ိဳ႕ ဗိုက္ဝသြားလို႔ ျပန္ျပီးအိပ္လိုက္ဦးမယ္ဗ်ိဳ႕..:)
    ခင္တဲ့(ခ်ိဳက်)

    ReplyDelete
  5. ေန႔ခင္းက တစ္ေနကုန္ေသာက္ျပီး အခုမွအိပ္ယာကထလာတာ။ ၾကာဇံခ်က္ေတြ႔ေတာ႔ လြမ္းးးးသြားတယ္။ မစားရတာၾကာျပီဗ်ာ။ အ၀တုတ္သြားတယ္။။ ရွလူးးးရွလူးးးးးျပြတ္။

    ReplyDelete
  6. ဟင့္ .မန္းသူေလးရဲ ့ .ငါးဖယ္သုတ္ နဲ့ ၾကာဇံခ်က္ ကို မေနာ ၊ စကၡဳ နဲ့ လာတြယ္ သြားတယ္ .. ဂလု .. ဂလု ..
    စားေကာင္းမဲ ့ ပံုၾကီး....
    ပိတ္စြယ္ ကိုေတာ့ ၾကာဇံခ်က္ထဲ တခါမွခ်က္မစားဖူးေသးဘူး ။
    ဪ ..ၾကာဇံ မာေအာင္ ဆီအိုးကပ္ နဲ ့ အရင္ေၾကာ္ရတာ ကိုး .. မွတ္ထားဦးမွ ။
    (ကိုယ္တိုင္ မခ်က္တတ္ေပမဲ့ သူမ်ားကို ဆရာၾကီး လုပ္ဖို ့ ေလ .. ဟဲဟဲ )
    ဗိုက္တင္းသြားလို ့ မေရႊစင္ အိမ္ .. မီးဖို မွာ ခဏအိပ္ျပီးမွ ျပန္မယ္ေနာ့္ ...

    ReplyDelete
  7. ေ႐ႊစင္ေရ...အိမ္က မန္းေလးသားပါ ေခၚလာၿပီး ေသာက္သြားတယ္ေနာ္...ငါးဖယ္သုတ္ ႀကိဳက္တယ္ သိလား....:)

    ReplyDelete
  8. ရွလႊတ္... မခ်ားရတာ ၾကာျပီဂ်ာ..
    ငရုပ္သီးမႈန္႕မ်ားမ်ားေလးနဲ႔ လုပ္ေနာ္. . .
    က်ေနာ္႕အေမကလည္း ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္တာ အရမ္းေကာင္းတယ္။
    ေက်းဇူးဗ်ာ. .

    ဗြမ္း...အလစ္မွာ ေရေလာင္းသြားတယ္။

    ReplyDelete
  9. ၾကာဆံခ်က္ပူပူေလးနဲ႕ ငါးဖယ္သုပ္ကို သြားေရက်သြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  10. မေရႊစင္ေရ ... ေက်ာင္းကျပန္လာလာခ်င္း မေရႊစင္ဘေလာ့ကိုဖြင့္တယ္။ ၾကာဆံခ်က္ျမင္ေတာ့ ဗိုက္ဆာတာနဲ႔ ထမင္းအျမန္ေျပးခ်က္ျပီး လက္ဖက္သုတ္ကေလးနဲ႔ စားတယ္။ စားရင္းနဲ႔ စာကိုဖတ္တယ္။ အခု စားျပီးသြားမွ ကြန္မန္႔ေရးလိုက္တာ။ စားလို႔ေကာင္းလိုက္တာ။ ထမင္း ၂ ပန္းကန္ေတာင္ ကုန္တယ္။

    ၾကာဆံခ်က္ထဲထည့္တဲ့ ပိတ္စြယ္ဆိုတာ မသိဘူးေတာ့။ အိမ္မွာၾကာဆံခ်က္ရင္ ပိတ္စြယ္ မထည့္ဘူးထင္တယ္။ ငါးဖယ္သုတ္လဲ ႀကိဳက္တယ္။ ခုလို ခ်က္ေကၽြးတာ ေက်းဇူးပဲ မေရႊစင္ေရ ... ။

    ReplyDelete
  11. ၾကာဇံေတာ့ မၾကိဳက္လို႔..ျပန္ျပီ

    ReplyDelete
  12. ၾကာဆံခ်က္နဲ႕ ငါးဖယ္သုပ္ကို ႀကိဳက္တယ္။

    ReplyDelete
  13. မႀကီးေ႐ႊစင္ေရ......
    ၾကာဇံခ်က္ ေသာက္ခ်င္တယ္ဗ်ာ........။
    ျငဳပ္သီးေလွ်ာ့ထည့္.........၊ နံနံပင္မထည့္နဲ႔......။ သံပရာသီးနည္းနည္းညွစ္ေပး.......ဒါၿဗဲ...........း))
    ႏွစ္သစ္မွာေပ်ာ္႐ႊင္ အဆင္ေျပပါေစဗ်...........။
    (ေရေလာင္းလိုက္ဦးမယ္......... ဗြမ္းးးးးးးးးးးးးး........း))
    ခင္မင္တဲ့
    ဏီလင္းညိဳ

    ReplyDelete
  14. အစ္မေရ ဘေလာ့လည္ ေရပက္ထြက္ရင္းနဲ ့ဗုိက္ဆာဆာနဲ ့ဝင္တီးသြားတယ္။

    ReplyDelete
  15. မမေရႊစင္ေရ.....

    ၃ပြဲ ဆြဲသြားတယ္ :)))

    ၾကာဇံခ်က္ ၾကိဳက္ခ်က္ကေတာ့ မေမးနဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါးထက္ေတာင္ ပိုၾကိဳက္တယ္လို႕ေၿပာလို႕ရေသးတယ္... ဒီမွာလည္း အစ္မလုပ္တဲ့သူကုိ အၿမဲတမ္းၾကာဇံခ်က္ပဲ ခ်က္ေကၽြးခုိင္းေနတာ...ေက်းဇူးပဲ မမေရႊစင္ေရ...

    ခ်စ္ညီမေလး

    ReplyDelete
  16. မႏၱေလးၾကာဇံခ်က္ စားသြားတယ္၊ ဂလု ဗုိက္ကေအာ္ေနတာ၊
    အားလုံးကုိ ဆုေတာင္းေပးပါတယ္၊ က်န္းမာခ်မ္းသာက်ပါေစ၊ ေဘးဥပဒ္ အျဖစ္ဆုိးေတြႏွင့္လည္း ေဝးၾကပါေစ။

    ReplyDelete
  17. ညီမ ပိတ္စြယ္ဆုိတာ ဘာလဲဟင္..ၾကာစြယ္ကို ေျပာတာလား

    ReplyDelete
  18. ေရာက္တာေနာက္က်လို႔ က်န္မွ က်န္ပါအံုးမလား

    ReplyDelete
  19. ဆရာမ ေရ.. ၾကာဆံခ်က္က အခုမွ ေတြ႕လုိ႕ လာစား သြားတယ္ေနာ္.. သႀကၤန္တြင္းတုန္းက ေတြ႕မိရင္ ေတာ့ ရွယ္ပဲ ေနာ္... သႀကၤန္လည္လုိက္ ေမာတဲ့အခါ ၾကာဆံခ်က္ေလး ၀င္စား လုိက္ လုပ္လုိ႕ ရတာေပါ့.. :) အခုက်ေတာ့...... တကယ္လည္း စားရေတာ့ဘူး........

    ReplyDelete
  20. ေဆာင္းေရ

    ပိတ္ဆြယ္ဆိုတာ ေခ်ာင္းေတြထဲမွာ ေပါက္တဲ႔ သဘာဝ အပင္ထင္တာဘဲ ေရငွတ္ၿပီး မွ ခူးရတယ္..

    အေပၚက အခြံ အရင္႕ေတြကို ဖယ္ၿပီးမွ အထဲက အႏွ ကို စားရတယ္..

    ၾကာစြယ္နဲ႔ မတူပါဘူး ၾကာစြယ္ထက္ပိုႏူးညံၿပီး ပိုၿပီး စိမ္႔ ေမႊးပါတယ္..

    က်ေနာ္တို႔ အညာမွာေတာ႔ မံုတီဟင္းရည္ ၾကာဇံဟင္းရည္ထဲမွာ အမ်ားဆံုး ထည္႔ေလ႔ ရွိတယ္..

    ေရႊစင္

    ReplyDelete

thank you to say so